Belföld

A pártokat nem érdekli a választások tisztasága?

A csaknem 11 ezer szavazókör többségébe egyetlen jelölő szervezet sem küldött megbízottat, noha a pártok a választások tisztaságáról épp saját delegáltjaikon keresztül győződhetnének meg közvetlenül - mondta az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.

Az OVI azt kéri, hogy a március 31-i határidőig minél nagyobb számban állítsanak delegáltakat – mondta Rytkó Emília. A jelölések száma alapján összesen 64 815 delegált vehetne részt e bizottságok munkájában, de eddig mindössze mintegy 5500 megbízottat jelentettek be. Az OVI vezetője kitért arra: a törvény éppen azért biztosít lehetőséget a delegálásra, mert a bizottságok így széles körű társadalmi ellenőrzés keretében végezhetik a voksok számolását, és állapíthatják meg a szavazóköri eredményeket.

A szavazókörök szavazatszámláló bizottságaiba (SZSZB) a helyi önkormányzat képviselőtestületei választanak három-három tagot, illetve szükséges számban (általában kettő-négy) póttagot. E testületekbe küldhetnek egy-egy megbízottat az egyéni jelöltet állító szervezetek, a független jelöltek, valamint a területi listát állítók. Egy jelölő szervezetnek egy bizottságban csak egyetlen delegáltja lehet – hívta fel a figyelmet Rytkó Emília.

Mint elmondta, a szavazóköri SZSZB-k működéséhez legalább öt tag kell, így ha a jelölők nem állítottak delegáltat, akkor a testületeket az említett választott póttagokkal egészítik ki. Az SZSZB választott tagjait, akik a választás két napján, április 9-én és 23-án várhatóan hajnali 5 és este 11 óra között dolgoznak, a jogszabály értelmében fordulónként 10 ezer forint tiszteletdíj illeti meg. Közölte azt is: a 20 területi (fővárosi és 19 megyei), illetve a 176 egyéni választókerületi szinten felállított választási bizottságok esetében a jelölők általában kellő számban küldtek delegáltakat az ugyancsak három választott tagból és a megbízottakból álló bizottságokba.

A 90 külképviseleten nem működnek majd SZSZB-k: itt a követségeken dolgozókból álló választási irodák biztosítják a szavazás tisztaságát. Szavazatszámlálókra nincs is szükség, hiszen a voksokat az arra kijelölt magyarországi szavazókörökben számolják össze az itt leadott voksokkal együtt – tette hozzá az OVI vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik