Belföld

Dávid: csak Orbán akar kétpárti parlamentet

A kétpártrendszer csak egy kicsit különbözik az egypártrendszertől, amitől nagyon meg akartunk szabadulni, ma pedig „már láthatjuk, hogy a kétpártrendszer milyen veszélyeket hoz Magyarországra” – mondta az MDF elnöke.

„A kétpártrendszernek a legfőbb veszélye az, hogy kettészakítják az országot” – mondta Dávid Ibolya, hozzátéve, hogy “Magyarországon egy politikus van, aki kétpártrendszert akar, és őt Orbán Viktornak hívják”. A Fidesz elnöke kijelölte a maga ellenfelét is, „üdvösnek tartotta, hogy a másik fél az MSZP legyen” – fűzte hozzá.


Az MDF, amikor kormányon és ellenzékben volt, hitt és hisz abban, hogy a koalíciós kormányzás jelenti a kisebb veszélyt a tévedésre – hangoztatta a pártelnök. A koalíciós kormányzás mellett a valódi többpártrendszer az, amely olyan érdekeket tud képviselni, amely lefedi a magyar társadalomban megjelenő valós érdekeket – magyarázta.

„Fékpártrendszer”

Dávid Ibolya úgy vélekedett, hogy a kampányban, a két nagy pártot nézve, „mintha árverésen lennénk”, addig emelik a téteket egymásra, „míg az országot tönkre nem teszik” – fogalmazott. Az MDF elnöke szerint olyan ígéretlicit indult meg, amely „fékpártrendszerré is alakulhat”, mert lefékezheti azokat az egyébként pozitív változásokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy 16 évvel a rendszerváltozás után meghatározzák a XXI. században, mi az állam szerepe.


Az MDF elnöke mindezek ellenére bízik abban, hogy a választók többsége a többpártrendszer híve. „Amíg jobbat nem találunk ki, addig egymás segítése, csiszolása, egymás ellenőrzése a legnagyobb garancia egy parlamentáris demokráciában” – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik