Belföld

219 ezer hektár áll víz alatt

Még mindig árad a Tisza felső szakasza, viszont a folyók árvízvédelmi fokozatában csütörtök óta nincs változás. A kedvező időjárás miatt csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága.

A Tisza-völgyi folyók felső szakaszai még mindig áradnak. A folyó magyar szakasza Szolnokig alacsony mederteltség mellett ismét árad. Továbbra is harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, és első fokú készültség van a Krasznán, a Lónyay főcsatorna alsó, a Zagyva középső és alsó,a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hármas-Körösön. A készültséggel érintett szakaszok nagysága tegnap óta nem változott, jelenleg összesen 580 kilomtéren van készültség.

A belvízzel elöntött terület nagysága az intenzív védekezés és a kedvező időjárás hatására tovább csökkent, jelenleg 219 ezer hektár áll víz alatt.

Ma átmenetileg anticiklon alakítja az időjárást, legfeljebb nyugaton és délkeleten lehet kisebb eső, zápor, másutt csapadék nem valószínű. Holnap nyugat felől egy melegfront éri el a vízgyűjtők térségét, amely holnap estig főként nyugaton és északon okoz csapadékot. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a Duna felső szakaszán 5 milliméter körül alakul, másutt viszont nem éri el a 3 millimétert sem. A következő napokban folytatódik a változékony, gyakran esős idő. Nyugat felől több hullámban érkezik nedves, a jövő hét elejéig egyre enyhébb levegő. Hatásukra ismétlődően többször és többfelé várható eső, zápor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik