Belföld

A Fidesz leállítaná a kiadásokat

A választások megnyerése esetén felszámolná a luxuskormányzást és leállítaná az összes, a mindennapi élet biztonságát nem veszélyeztető kiadást a Fidesz. A nagyobbik ellenzéki párt 8 vagy 12 tárcás kormányzásra készül.

Amennyiben megnyerik a választásokat, az első nap a gazdaságról konzultálnak a Fidesz csúcsszervei – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt. Orbán a második napon a jegybankelnökkel és Matolcsy Györggyel, a gazdasági csúcsminisztérium vezetőjével konzultálna, hogy képesek lennének-e július 1-jével 10 százalékponttal, 19 százalékra csökkenteni a társadalombiztosítási járulék mértékét.


Ugyanis szerinte a magyar gazdaság infarktus közeli állapotban van, s a szívgyógyszer ebben az esetben a társadalombiztosítási járulék csökkentése lenne. Szerinte mindez azért teljesíthető ígéret, mert a járulékcsökkentés nem visz, hanem hoz a konyhára.


A korábbiakkal ellentétben viszont nem lesz ellentételezése a járulékcsökkentésnek, helyette csak az általa luxuskormányzásnak nevezett tevékenységet számolják fel: így csökkentik a minisztériumok számát, ugyanakkor Orbán nem tudott pontos számot mondani arra vonatkozóan, hogy hány tárca lesz. Mindez a körülmények függvénye, azonban Navracsis Tibor 8 illetve 12 tárcás kormányra vonatkozó tervezettel is készült – mondta Orbán.


Szerinte át kell alakítani a közigazgatás alsó és felső szintjét is. Kevesebb minisztérium, kevesebb országos hatáskörű szerv lesz, de a háttérintézmények számát is csökkentik. A Fidesz ugyanakkor nem számolta ki, hogy mindez mekkora elbocsátásokkal járna, hanem csak arra vannak számaik, hogy mennyi jogszabályt kell átalakítani a jó működés érdekében.


A társadalombiztosítási járulék után csökkentik az szja-t, valamint eltörlik az iparűzési adót. Mindezt azonban úgy, hogy az önkormányzatoktól feladatokat tesznek át az állam hatáskörébe.
Orbán szerint az ígéretek betartásához nincs szükség többletkiadásokra, csak olyan kiadásokat lát, amelyeknek megvan a bevételi lába.


Orbán az interjúban is megemlítette a költségvetési tanács felállításának szükségességét. Szerinte a kormánynak vállalnia kell, hogy a tanács támogatása nélkül be sem terjeszti a költségvetést. Ezen felül, amennyiben a hiány mégis túllépné a tervezetet, akkor azt az érintett tárcák és a miniszterelnök fizetése bánja.


Az idei költségvetés szerinte, mint egy kártyavár omlott össze. Ugyanakkor Orbán még nem tudta részletezni, hogy új költségvetést fogadtatnak el, vagy a jelenlegihez nyúlnak majd hozzá. Szerinte az összes kiadást – ami nem kapcsolódik a mindennapi élet biztonságához – le kell állítani. Ez érintené a PPP-konstrukcióban megvalósuló beruházásokat – amelyek esetében ez lehetséges –, valamint a fölösleges állami bürokratikus kiadásokat. Szerinte 200 ezer már létező, de rejtett munkahelyet kell kifehéríteni, amire azért is van esély, mert a Fidesz programját a vállalkozások írták. Ugyanakkor Orbán nem támogatja az egykulcsos adó bevezetését és a privatizáció folytatását.


A Fidesz elnöke nem tartja kizártnak a hosszabb távú költségvetés kialakítását, valamint az angolszász rendszert, ahol hároméves, görgetett büdzsét készítenek minden évben. Az euró 2010-es bevezetésére vonatkozó kérdésre Orbán úgy válaszolt, hogy nem mindenáron akarja az uniós valutát, de tudomása szerint lehetséges a négy év múlva történő bevezetés.


Orbán interjújában már nem tartotta elfogadhatónak a 7 százalékos gazdasági növekedést. Szerinte a Fidesz gazdaságélénkítő lépéseinek nagyobbak lesznek a hatásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik