Belföld

Dávid és Kuncze is biztos a bejutásban

Az SZDSZ biztosan bekerül a parlamentbe, célja a nyolc százalék elérése – nyilatkozta Kuncze Gábor. Dávid Ibolya szerint aki izgul és aggódik az MDF-ért, szavazzon a pártra, és akkor megszerzik a 15-18 százalékot.

A választási esélyekről, a liberális és a konzervatív célkitűzésekről a Politika a kampányidőszakban című rendezvényen beszélt az MDF és az SZDSZ elnöke. Arra a kérdésre, látnak-e esélyt a kormányképes erővé válásra, Dávid Ibolya úgy válaszolt: az MDF jelenti jelenleg egyedül az esélyt arra, hogy 2010-ig valódi jobbközép konzervatív csoportosulás alakuljon ki, mert a Fidesz nem konzervatív és nem jobboldali.


Kuncze Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: ha oldódik az országban a szimbolikus kettéosztottság, akkor a liberális párt és szavazói egymásra találhatnak, hiszen a szocialisták és a Fidesz táborában is vannak liberálisok.


Dávid Ibolya leszögezte: kisebb veszélyt jelentene a demokráciára, ha egy 6-7 párti parlamentben Thürmer Gyula és Csurka István is képviseltetné magát, mint az egypárti kormány és egypárti ellenzék víziója. A kétpártrendszer egyben fékpártrendszer is, mert lefékezi a cselekvést, nem engedi meg a pozitív változásokat – fogalmazott.


Együtt dolgozni kötelesség


Kuncze Gábor arról beszélt, hogy a politika szimbolikus ügyek mentén oszlik meg, az embereket olyan egymással szembenálló csoportokba sorolják, mint nemzeti és hazaáruló, hívő és ateista, és az árkot középen nem nagyon lehet átlépni. A két párt esetleges együttműködésével kapcsolatban Kuncze Gábor kifejtette: gazdaságpolitikájuk filozófiáját illetően más platformról indulva, de meglehetősen közel vannak egymáshoz, és a parlamentben sokféleképp lehet együttműködni.


Dávid Ibolya szerint a parlamentben a politikusoknak kötelességük együtt dolgozni. Mint mondta, az MDF és az SZDSZ sok kérdésben egyetért, ugyanakkor több témában, például az egyházpolitika, vagy a kábítószerügy kérdésében még lenne miről tárgyalniuk. Dávid Ibolya kiemelte az MDF programjából a középosztály támogatását : az MDF híve az ésszerű privatizációnak, és a magántulajdon szentségét hirdeti. Kuncze Gábor kiállt a rászorulók támogatása mellett, és a versenyelvű egészségbiztosítás megvalósítását is célul tűzte ki.


A kétnapos fórum főszervezője a Politológus Hallgatók Egyesülete, a Politológiai Párbeszéd Társasága és a Philos Alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik