Belföld

Kevesebb egyéni jelölt indul, mint korábban

Minden eddiginél kevesebb, összesen 994 egyéni jelölt indul az áprilisi országgyűlési választásokon az Országos Választási Iroda (OVI) szerdai tájékoztatása szerint.

Az egyéni jelöltek száma az 1994-es választások óta folyamatosan csökken. 1994-ben még 1876-an, 1998-ban 1609-en, 2002-ben pedig már csak 1246-an indultak egyéni képviselőjelöltként szerte az országban.

Tíz jelölő szervezetnek sikerült országos listát állítania az áprilisi országgyűlési választásokra. 2002-ben ugyan csak nyolc országos lista volt, de 1998-ban 12, 1994-ben pedig 15.

Az MTI által megkérdezett választási szakértő szerint azoknak a pártoknak van „lényegesen nagyobb” esélye a parlamentbe jutáshoz szükséges legalább 5 százalékos támogatottság elnyerésére, amelyek legalább 15-17 területi listát állítottak. Akik ennél kevesebbet, azoknak nagyon jól kell szerepelniük ahhoz, hogy átlépjék a küszöböt – tette hozzá a szakértő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egyes területi listák „súlya” között nagyon nagy eltérések is lehetnek. Utalt arra, hogy a fővárosban állított listákra lényegesen többen tudnak voksolni, mint például egy kisebb megye listáira.

A legtöbb területi listát, összesen tizenkettőt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állították, így az ott élők választhatnak a legtöbb párt közül. A legkevesebb listát – hatot – Zala, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Somogy megyében, valamint a fővárosban állították a pártok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik