Belföld

Megérkezett az első öt Gripen

A gépeket március 30-án veszik át a svéd kormány képviselőjétől – mondta a rövid, minden ceremóniától mentes érkezés után Pető István dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szent-Györgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.

Magyarország 14 repülőgépet bérel Svédországtól, amelyek a tízéves bérleti idő letelte után magyar tulajdonba kerülnek. A tervek szerint 2008 elején érkezik meg a tizennegyedik vadászgép, és 2009-től a Gripen repülőszázad teljesen hadra fogható lesz, a tervek szerint akkortól kezdik átvenni a készültségi szolgálatot a MiG-29-esektől – közölte Tóth Gábor alezredes, a Puma repülőszázad parancsnoka. A három együléses és a két kétüléses Gripent négy magyar és három svéd pilóta hozta Magyarországra, az út a kecskeméti légi bázisig másfél óráig tartott.

A MiG-29-es és a Gripen összehasonlítására vonatkozó kérdésre válaszolva ismertette, hogy a manőverezőképessége, a kezelhetősége a Gripennek jobb, olyan „női gép”, a tolóerő tekintetében a MiG-29-es a győztes, mert dupla hajtóművel gyártották. Az Orbán-kormány idején, 2001 novemberében Stockholmban írta alá a magyar és a svéd védelmi miniszter azt a szerződést, melynek értelmében Magyarország 14 Gripen vadászrepülőt bérel. A magyar légierő két kétüléses és tizenkét együléses Gripent rendelt.

A 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket, többek között egy szimulátort, a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is. A bérleti szerződéshez kapcsolódóan egy Ellentételezési Megállapodást is aláírtak, amelyben a Gripen International kötelezettséget vállat a lízingdíj bizonyos ellentételezésére. A Gripen vadászrepülő Svédország önálló fejlesztésű, olcsón üzemben tartható, többfeladatú, könnyű harci repülőgépe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik