Belföld

London támogatja Orbán javaslatát

Ha nem csak a választással kapcsolatos költségvetési félelmek enyhítése a célja, akkor jó ötlet Orbán Viktor azon javaslata, hogy független költségvetési tanácsot kell felállítani – írták kedden londoni feltörekvő piaci elemzők.

A Fidesz elnöke kedden azt mondta: a költségvetési tanács – amelyben helyet kapna az Állami Számvevőszék elnöke is – különleges jogokkal lenne felruházva, első körben visszaküldhetné a nem reális törvényjavaslatot a kormánynak, második körben pedig a parlamentnek.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző részlege által kedden kiadott gyorskommentár pozitívnak minősítette az ötletet. A ház szerint a testület létrehozása fontos szerkezeti változást jelentene, ha megfelelő módon végrehajtják, és a tanács valóban „több lenne egyszerű gumibélyegzőnél”.

Lehetséges, hogy a javaslat felvetésének célja csak a választások előtti költségvetési aggályok elsimítása, mégis, „legalább előkerült valamilyen pozitív költségvetési szerkezeti reformötlet” – áll a Goldman Sachs Londonban kiadott keddi értékelésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik