Belföld

Választói adatokat vehetnek a pártok

A jelölő szervezetek keddtől térítés ellenében megkaphatják a választópolgárok név- és lakcímadatait – közölte az Országos Választási Iroda (OVI).

A közszemlére tett névjegyzék másolatát a helyi választási irodák vezetői a jelölt, illetve a jelölő szervezet kérésére március 21-étől adják át a Választási eljárási törvény értelmében. Ugyancsak e jogszabály értelmében a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi hivatala a névjegyzékben szereplő választópolgárok családi és utónevét, valamint lakcímét a jelölteknek, jelölő szervezeteknek kérésükre keddtől átadja.

Az adatok kizárólag a választási kampány céljára használhatók fel, és a szavazás napján azokat meg kell semmisíteni. Az adatok további kezelése jogosulatlan adatkezelésnek minősül – áll az iroda által korábban kiadott tájékoztatóban. „A jelölő szervezetek kampányának segítése érdekében, a választópolgárok megszólításának megkönnyítésére a törvény lehetővé teszi, hogy a helyi választási iroda vezetője (vagy a központi nyilvántartó hivatal) a választópolgárok név- és lakcímadatait a jelöltek és jelölő szervezetek részére (…) díjfizetés ellenében átadja” – áll a dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik