Belföld

Nem kerülhetnek az internetre a peres ügyek

A Legfelsőbb Bíróság (LB) tárgyalási jegyzékei az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint nem kerülhetnek az internetre a jelenlegi szabályozás miatt – mondta a főbíró az MTI-nek.

“Évek óta változatlanul az az álláspontom, hogy a bíróságok hatalmi pozíciója miatt az átláthatóság kulcskérdés, ám az ombudsman állásfoglalása szerint a jelenlegi magyar szabályozás a világ más részén bevált megoldásra nem ad lehetőséget. Ezen a helyzeten csak a jogalkotó változtathat” – fejtette ki Lomnici Zoltán, az LB elnöke.


Az LB tárgyalásainak legfontosabb adatait, így többek között a bíró, a peres felek, illetve vádlottak nevét, az ügy tárgyát, a tárgyalás helyét és idejét, továbbá az ügyszámot tartalmazó jegyzékeket szeretné sok más ország gyakorlatához hasonlóan hozzáférhetővé tenni minden érdeklődő, a jogkereső közönség és az újságírók számára is az interneten. A bírósági tárgyalások nyilvánosságához ugyanis hozzátartozik, hogy bárki részt vehessen az őt érdeklő ügyek nyilvános tárgyalásain.


A legtöbb európai országban közzéteszik a tárgyalási jegyzékeket, mi több, nem csak az Egyesült Államok bíróságai, de a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság, illetve a strasbourgi emberi jogi bíróság is rendszeresen a peres felek nevével említi a nagyobb jelentőségű ügyeket.


A tárgyalási jegyzékek internetre helyezése kapcsán azonban adatvédelmi kérdések is felmerültek, és ezért az LB elnöke megkereste az adatvédelmi biztost. Péterfalvi Attila állásfoglalásában leszögezte, hogy a bírósági eljárások résztvevőinek tájékoztatása, illetve a tárgyalás nyilvánossága fontos közérdek, ugyanakkor az érintettek személyiségi jogait is tiszteletben kell tartani.


A magyar szabályozás értelmében az internetre helyezett tárgyalási jegyzéken az érintettek nevét nem lehet feltüntetni, csak az ügyszámot. Pusztán ez alapján viszont a nagyközönség nem kapna érdemi tájékoztatást az egyes ügyekről.


Péterfalvi Attila szerint indokolt lehet egy olyan szabályozás, amely alapján egyértelmű, hogy mely ügycsoportok azok, amelyek közérdekű információt tartalmaznak. Akkor törvényi garanciák mellett névvel is nyilvánosságra hozhatók lennének például a közfeladatot ellátó szervekkel, közpénzek felhasználásával, illetve közszereplők feladatkörével összefüggő ügyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik