Belföld

Péterfalvi: a pártok gyûjthetnek adatokat szimpatizánsaikról

A pártok jogszerűen tarthatnak nyilván adatokat szimpatizánsaikról; abban az esetben viszont, ha ehhez az érintett nem járult hozzá, büntetőjogi következményei is lehetnek az adatkezelésnek – közölte az adatvédelmi biztos.

Az MTI azután kereste meg Péterfalvi Attilát, hogy csütörtökön kifogás érkezett az OVB-hez azzal kapcsolatban, hogy Gyulán egy munkahelyen a munkaviszonyát megszüntető egyik alkalmazott a hivatali számítógépén több ezer magánszemély személyes adatait és politikai hovatartozására vonatkozó információit tárolta. Az OVB megállapította, ezeknek az adatoknak a felhasználása alkalmas lehetne arra, hogy a választási eljárás alapelvei sérüljenek.

Az érintett dolgozó elismerte az adatkezelés tényét. Az adatvédelmi ombudsman elmondta, hogy tudomása szerint több párt, az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz is rendelkezik olyan nyilvántartással, amely a szimpatizánsok adatait, illetve olyan személyek adatait tartalmazza, akik valamilyen formában kapcsolatot kívánnak tartani a párttal.

Ezeket az adatokat nyilván fel lehet használni arra, hogy a pártok a politikai programjaikról tájékoztatást adjanak, illetve különböző kampánycélokra is – mondta Péterfalvi Attila.

Hozzátette: jogszerű is lehet az, hogy valakinek a számítógépén vannak olyan adatok, amelyek a szimpatizánsok adatait tartalmazzák, de ezt a konkrét ügyben ki kell vizsgálni, mint ahogy azt is, hogy valaki milyen jogcímen kezel ilyen adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik