Belföld

Kétséges a listaállítás a kis pártoknál

Péntek délutánig lehet jelölteket állítani az országgyűlési választásokra, de az már tegnap látszott, hogy a kis pártok közül egyedül a MIÉP tud biztosan listát állítani – írja a Magyar Hírlap.

Négy évvel ezelőtt nyolc párt, illetve pártszövetség tudott országos listát állítani (Centrum, Fidesz–MDF, Független Kisgazdapárt, MIÉP, MSZP, Munkáspárt, SZDSZ, Új Baloldal).
Várhatóan az idén is körülbelül ennyien lesznek, bár a négy parlamenti párt mellett csupán a MIÉP mehet biztosra, míg a másik három-négy (Munkáspárt, Centrum, MCF Roma Összefogás Párt, esetleg a Zöldek Pártja) csak reménykedhet.

Ahhoz, hogy valakinek a neve felkerüljön az április 9-i szavazólapokra, 750 ajánlószelvényt kell összegyűjtenie az adott egyéni választókerületben; országosan 176 kerület van. Területi (megyei, illetve fővárosi) listát az a párt állíthat, amelynek az adott megye (vagy Budapest) egyéni választókerületeinek negyedében, de legalább kettőben van jelöltje. Az országos listának pedig minimum hét területi lista a feltétele. Az országos névsort keddig kell véglegesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik