Belföld

Nem tudjuk, mit jelent az élelmiszerbiztonság

A magyarok többsége kifejezetten fontosnak tartja az üzletek polcain található élelmiszerek minőségét. Többségünk azonban nincs tisztában az élelmiszerbiztonság kifejezés jelentésével és tartalmával – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

A magyarok számára kiemelkedő fontossággal bír az egyes élelmiszerek minősége: a megkérdezettek egytől ötig terjedő skálán – ahol 1 az egyáltalán nem fontos, 5 a nagyon fontos – 4,5-re értékelték a minőség jelentőségét az élelmiszerek kiválasztásakor. A férfiak és nők között számottevő különbség nem figyelhető meg e tekintetben, csakúgy, ahogy a kor, az iskolai végzettség, de még a háztartás havi nettó jövedelme sem okoz jelentős eltérést – derül ki a GfK Hungária magyarországi élelmiszervásárlási szempontok alakulását vizsgáló felméréséből.


A kutatók nagyjából hasonló eredményt kaptak arra vonatkozóan, mennyire fontos, hogy az árucikk magyar eredetű, illetve ismert márkájú legyen: az élelmiszerek magyar eredete a válaszadók saját bevallása szerint viszonylag fontos (3,5 középértékkel), ami az adatok szerint a kor előrehaladtával és magasabb iskolai végzettséggel párhuzamosan láthatóan egy picit nagyobb jelentőséggel bír. Tény ugyanakkor, hogy egy élelmiszer magyar eredete a háztartások havi nettó jövedelme szerint felosztott csoportok közül a legalacsonyabb – 80 ezer forint – jövedelemmel rendelkezők számára elsődleges, és a magasabb jövedelmi kategóriákban rendre csökkenő fontossággal bír. A magyar származásnál egy picit kisebb jelentőséget tulajdonítanak a magyarok annak, hogy egy terméken ismert márkajelzés látható-e (középérték: 3,3).


A felmérés rámutat arra is, hogy bár mostanában sok szó esik az élelmiszerbiztonságról, a magyar lakosság többsége nincs tisztában az élelmiszerbiztonság fogalmával; inkább a magasabb iskolai végzettségűek körében ismert a fogalom.


A felmérésből továbbá kiderül, hogy a génkezelt élelmiszereket a megkérdezettek nagy része veszélyesnek tartja. Az egészségtudatosság szempontjából pedig egyaránt fontosnak tartják, hogy az élelmiszer tartósítószerektől, mesterséges ízesítőanyagoktól és mesterséges színezékektől mentes legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik