Belföld

Legyen mindenkinek MÁV-kórháza!

Az SZDSZ egészségügyi miniszterjelöltje Molnár Lajos, a Liberális Egészségügyi Tanács elnöke, a MÁV Kórház vezetője – jelentette be a liberális párt kampányfőnöke.

Horn Gábor kérdésre válaszolva elmondta: ha az SZDSZ a választások után folytathatja a 2002-ben elkezdett munkát, akkor feltételük lesz az egészségügyi tárca liberális irányítása a koalíciós tárgyalásokon. „Az elmúlt 16 évben volt ebben az országban már kétszer szocialista és kétszer konzervatív egészségügyi miniszter, egyik sem bizonyította be azt, hogy neki kíván állni az egészségügy átfogó reformjának” – hangoztatta.

A Nemzet Táltosa

Véleménye szerint a liberálisok által képviselt reform, a több-biztosítós rendszer bevezetése az egyetlen lehetséges megoldás a magyar egészségügy rendbetételére. „Molnár Lajos nem a nemzet orvosa, hanem a betegek orvosa. Mi azt gondoljuk, hogy a magyar egészségügynek most a betegek orvosára, az egészségügy orvoslására van szüksége, és nem a nemzet újabb, fantasztikus kiválasztottjára” – jegyezte meg, utalva arra, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök szombaton a nemzet orvosának nevezte Mikola István volt egészségügyi minisztert, akit most a nagyobbik ellenzéki párt miniszterelnök-helyettesének javasoltak a párt választási győzelme esetére.


Molnár Lajos, aki az SZDSZ országos listájának ötödikje, választási demagógiának nevezte a kormányfő-helyettesi poszt létrehozását. Mint mondta, 1945 után csupa „bukott” miniszterből lett miniszterelnök-helyettes, és a rendszerváltáskor nem véletlenül szüntették meg a tisztséget. (Az első miniszterelnök-helyettes Gerő Ernő volt, aki a kisgazda Tildy Zoltán melett töltötte be ezt a posztot.)


A liberális politikus felidézte, hogy Mikola István új tisztségében tett első nyilatkozatában többek közt életerőről, energiaforrásokról, tudattalan nemzetlélekről beszélt, amellyel szerinte a későbbiekben kiérdemelheti a nemzet táltosa címet.

Az emberek orvosa, nem a nemzet orvosa akar lenni

„Azt szeretnénk, hogy végre a betegnek legyen kórháza, a betegeknek legyen jó egészségügyi ellátása, a betegeknek legyen biztosítója, az egészségügy a betegekért működjön. minden olyan koncepció, varázsige, ami nem a betegekről szól, az hamis, csak választási ígéret” – mondta az SZDSZ egészségügyiminiszter-jelöltje, hozzátéve, hogy a több-biztosítós rendszer bevezetésével megszűnne a hálapénz is. Molnár szerint az emberek úgy éreznék, hogy van kórházuk és van biztosítójuk, ha több biztosító közül választhatnák ki a nekik tetszőt. Ahogy azt a MÁV-dolgozók is érezhetik, hogy van kórházuk, ahol törődnek velük – tette hozzá a szakember, aki jelenleg éppen a MÁV-kórház főigazgatója. (Molnár korábban a Szent István Kórházat vezette, de miután a fővárosi vezetés – jogellenesen – felmentette ebbéli tevékenysége alól, a liberális gazdasági miniszter kinevezte a vasutaskórház élére.)

Molnár véleménye szerint az embereknek nem ingyengyógyszerre, hanem közelben lévő orvosra van szükségük, ha betegek. Hozzátette, hogy az „ingyengyógyszer” nem ingyen van, mert annak az árát is a többi beteg fizeti meg.

Nemcsak a biztosítókat, hanem a patikákat is piacra vinné az SZDSZ miniszterjelöltje, mert véleménye szerint a patikák közötti verseny a gyógyszerárak csökkenését hozná magával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik