Belföld

A kamara elnöke gyávának nevezte a kormányt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a jelenlegi kormányzati intézkedéseket felsorolva gyávának nevezte a kormányt. Gyurcsány Ferenc szerint a kamara ne nevezze gyávának, mert nem ért egyet a kereskedelemfejlesztés átalakításával.

Parragh László, a kamara elnöke megnyitóbeszédében elmondta: ha az államháztartás halaszthatatlan reformja nem kezdődik meg 2006 nyarán, akkor le kell mondani az euró 2010-es bevezetéséről. Az MKIK elnöke a jelenlegi kormányzati intézkedéseket felsorolva gyávának nevezte a kormányt a kereskedelemfejlesztés átalakítása, illetve az ITDH tevékenységének gyenge hatékonysága miatt. „Én soha nem merném megtenni, hogy gyávának nevezzem a kormányzatot, mert nem ért egyet önnel a kereskedelemfejlesztés átalakításában, és amíg én nem mondok ilyet a kamaráról, addig a kamara elnöke ne vádolja gyávasággal a köztársaság kormányát” – felelte felszólalásában Gyurcsány Ferenc.

Parragh László kiegyezést szorgalmazott a politikai pártok között a gazdaság érdekében. A miniszterelnök erre úgy válaszolt: nem lehet kiegyezés a politikai erők között, ha az egyik a munka és a tőke összefogását helyezi előtérbe, befektetésbarát és fejlesztésorientált, míg a másik a gazdasági populizmus jegyében kétértelmű mondatokat fogalmaz meg a külföldi tőke vonatkozásában. Gyurcsány Ferenc szerint akkor lesz kiegyezés a versengő pártok között, ha mindenki megérti, hogy a gazdaságban verseny, tőke és tulajdon van, és a versengő gazdasághoz szolidáris társadalompolitika társul. A magyar gazdaság fontos érdeke annak megértése, hogy a sikerhez a nyitott, versengő gazdaság elvének elfogadása vezet – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik