Belföld

Hiller: Orbán, a „vezénylő tábornok”

Magyarország nyugalmat akar és nem felfordulást – jelentette ki az MSZP elnöke, aki szerint vasárnap elhangzott a kampány eddig talán legveszélyesebb mondata, amit „maga Orbán Viktor, a vezénylő tábornok" mondott.

Hiller István idézte a Fidesz elnökének mondatát, amely szerint a Fidesz számára „a nemzet a test, a köztársaság csak a ruha”. „Ruha, amelyet akár le is lehet vetni” – tette hozzá a szocialisták elnöke. Megjegyezte, hogy mindezidáig sem maga Orbán Viktor, sem pártjának szóvivői nem vonták vissza a Fidesz elnökének ezen kijelentését. A köztársaság nem más, melynek fogalmi tartalmát korábban Orbán Viktor is jól tudta, mint szabadság, egyenlőség, testvériség – jelentette ki a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a köztársaság olyan hely, ahol az ember szabadon beszélhet, szabadon írhat, szabadon gondolkodhat, tiltakozhat és mindemellett emberhez méltó életet élhet. Hiller István feltette a kérdést: vajon melyik eleme az ennek a legalább három részes ruhának, amelyet az ellenzék vezére, Orbán Viktor először vetne le, a szabadság az egyenlőség vagy a szolidaritás?

„Ha Orbán Viktor ezt a mondatát nagyon gyorsan nem vonja vissza, akkor ma már nem a kormány ellenzéke, hanem a köztársaság ellenzéke, (…) amiért mások az életüket, a fiatalságukat, a karrierjüket áldozták, és amiért ő is (Orbán Viktor) sokat tett” – mondta. Szólt arról is, hogy a Fidesz egy jól szervezett kampányhadsereget készül bevetni az utolsó napokban a választás előtt. Azt tervezik, hogy minden családot felkeresnek, azt tervezik, hogy magánlakásokban, előszobákban és nappalikban győzködik a szavazókat – mutatott rá a pártelnök.

Elmondta, az MSZP úgy gondolja, az embereknek meg kell védeniük a hétköznapok nyugalmát, ezért kilincsre akasztható táblát ajánl fel azoknak, akik meg akarják óvni az otthonuk nyugalmát a politika „agresszív nyomulásával” szemben. Az újságíróknak felmutatta a kilincsre akasztható piros-fehér-zöld színű táblát, amelyen az volt olvasható: „én már döntöttem, kérem, ne zavarjanak”. Megmutatta, hogy a táblán nincsen pártlogó. Aki ilyet tesz ki az ajtajára, az nem párt mellett, hanem a nyugalom mellett foglal állást – magyarázta. A pártelnök kiemelte, az MSZP-s aktivisták számára kötelező érvényű, ha valaki ilyen táblát tett ki az ajtajára.


A fidesz közleményében hangsúlyozza, hogy a párt politikai felfogásának, tevékenységének középpontjában a magyar emberek, és az emberek közössége: a magyar nemzet állnak. Magyarországon semmi sem lehet fontosabb a magyar emberek, a nemzet érdekeinél. Hiller István érthetetlen módon élesen elválasztja egymástól a köztársaságot és a nemzetet, logikáját követve tehát ő a nemzet ellenzékének tartja magát. Azt javasoljuk Hiller Istvánnak, hogy sehová sem vezető ideológiai viták kezdeményezése helyett kormányával együtt őszintén számoljon el az emberekkel az elmúlt négy év mulasztásairól, és gondoskodjon arról, hogy a szocialisták választási kampányában sorozatosan tapasztalható nemtelen támadások, választójogi visszaélések megszűnjenek – írja közlem. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik