Belföld

Fidesz: ingyenes internetet a siketeknek

A súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek ápolásának munkaviszonyként való elismerésére, valamint a gépjárműbeszerzési támogatás jelentős emelésére tett ígéretet Orbán Viktor az Országépítő találkozások fórumsorozatának utolsó állomásán.

A pártelnök a több mint 150, főként fogyatékos ember előtt tartott budapesti fórumon elmondta: a súlyosan értelmi fogyatékos és a halmozottan fogyatékos embereket otthon ápolók munkáját teljes- vagy részidős munkaviszonynak kell elismerni és díjazásukra 10 milliárd forintot kell fordítani a költségvetésből.

A Fidesz programjában szerepel a mozgássérültek gépjárműbeszerzési támogatásának jelentős emelése is, és a lakások akadálymentesítési támogatásának 150 ezerről 500 ezer forintra növelése. Emellett 7 milliárd forintos költségvetési forrásból a következő években támogatnák a vak fiatalok tanulását és pályakezdését, a siketek számára pedig térítésmentesen biztosítanának internet-hozzáférést.

Orbán Viktor – akinek szavait jeltolmács segítségével is figyelemmel követhették rendezvény résztvevői – közölte azt is, hogy a Fidesz programja szerint az akadálymentesítés felgyorsítására mintegy 4 milliárd forint normatív támogatást biztosítanának az önkormányzatok számára, valamint kiterjesztenék a méltányossági gyermekgondozási segélyt, a fogyatékossági támogatás mértékét megemelnék és a költségvetésben külön alapot hoznának létre ennek finanszírozására.

Orbán elmesélte, hogy a fórumnak helyet adó Soroksári úti műterembe eredetileg egy kerekesszékes fiatal lány társágában tömegközlekedéssel érkezett volna, azonban már az Astoriánál fel kellett adniuk, mert az aluljáró miatt nem tudták megközelíteni a villamosmegállót, így taxiba kellett ülniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik