Belföld

239 ezer hektár áll belvíz alatt

A hétvégi esőzések miatt ismét növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága. Szikszó városa is veszélybe került, mert a Vadász-patak szintje a levonuló árhullám miatt jelentősen megemelkedett.

A szombat éjszakai esőzés és az olvadás miatt levonuló árhullám a Vadász-patak szintjét oly mértékben megemelte, hogy megközelítette a depónia (a csatornák és medrek kotrása során kikerült és azok mentén elhelyezett föld) koronaszintjét. Szikszó város – az elmúlt év augusztusi árvízéhez hasonlóan – kérte a város védelme érdekében a depónia megnyitásának engedélyezését a vasúti híd alatt a bal parton. Az árhullám levonulása után az önkormányzat helyreállítja a töltést, és a mentett területre kiömlő víz miatt esetlegesen keletkező kárigényeket rendezi.

A Heves- Dél-Borsodi területeken a kisvízfolyások a március 11-ei csapadék következtében megduzzadtak, a síkvidéki területeken a csatornák és vízfolyások egy része rendkívüli vízmagasággal tetőzött.

906 kilométeren van készültség

A kisebb dunai árhullám várhatóan mindenütt készültségi szint alatt vonul le az országban. A Tisza-völgyi mellékfolyókon kialakult árhullámok a hazai szakaszokon tetőzés közeli állapotban vannak: a Krasznán harmadfokban, a Fehér- és Fekete-Körösön első-, illetve másodfokban enyhén árad, de a tetőzéshez közelít a folyó. A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán a nagy mennyiségű belvíz miatt harmadfokúra emelték a készültséget. A Balaton vízállása jelenleg 117 centiméter, a Velencei-tóé pedig 166 centiméter.

Elszórtan várható kisebb csapadék

Holnap reggelig többfelé várható havazás, délkeleten helyenként havas eső is lehet, mivel a Balkán-félsziget felett ciklon örvénylik. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban csak a déli vízgyűjtőkön érheti el az 5 millimétert, másutt ez a mennyiség 2 és 5 milliméter között valószínű. Eleinte folytatódik az évszakhoz képest hideg idő, majd a hét második felében lassú melegedés kezdődik. A hét legvégén nyugat felől egy ciklon közelíti meg térségünket, emiatt egyre több helyen valószínű eső, zápor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik