Belföld

Súlyosbodik a helyzet BAZ megyében

Az elmúlt éjjel átvágták a Szikszón keresztül vezető, megáradt Vadász patak gátját a város biztonsága érdekében - közölte Gyárfás Ildikó, a megyei védelmi bizottság elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján vasárnap.

Megjegyezte, hogy Szikszón hét utca házait még így is homokzsákok százaival kellett megvédeni.

Gyárfás Ildikó elmondta: súlyosbodik az ár- és belvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Belvíz és helyi víz miatti kár tizenhét településen alakult ki, összesen 136 épület volt veszélyben. Kitelepíteni eddig senkit sem kellett.

A belvízzel elöntött – főleg mezőgazdasági – terület nagysága az esőzések és a hó olvadása miatt Borsodban egy nap alatt 1200 hektárral nőtt, jelenleg 31 352 hektár. A legsúlyosabb a helyzet a Bodrogközben, ahol 18 200 hektár áll víz alatt – mondta a megyei védelmi bizottság elnöke.

A területileg illetékes Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) négy belvízvédelmi szakaszon első, háromban másodfokú készültséget tart fenn.

Gyárfás Ildikó úgy vélekedett: az “első csatát megnyerték”, amennyiben azonban az idő tovább melegszik és csapadékos marad, fel kell készülni a további csatákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik