Belföld

Kiöntött a Balaton

Méteres hullámokat korbácsolt a Balatonon az erős északi szél, a déli partot több helyen is elöntötte a víz, lakóházakat azonban nem veszélyeztet – közölte a katasztrófavédelem.

A 80, helyenként 100 kilométeres erősségű szél “megnyomta” a tó vizét, amelynek vízszintje jelenleg meglehetősen magas, 116 centiméter, ezért a hullámok kicsaptak a partra – mondta Heizler György, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Tájékoztatása szerint Balatonlellén a szabadstrandon háromhektárnyi területen áll a víz. Nyolc faház, három üzlet és egy hatlakásos társasház található ezen a területen, a strandra 200 homokzsákot vittek ki, hogy útját állják a tó vizének. A tűzoltók irányításával 25 helyi önkéntes építi a gátat, a mögötte lévő vizet pedig visszaszivattyúzzák a tóba.

Az igazgató elmondta, hogy Fonyódon az úgynevezett Szúnyog-szigeten a kicsapódó hullámok elértek négy faházat, Balatonbogláron pedig egy partközeli utcában 13 ház lábazatát “nyaldossa a víz”. Balatonfenyvesen, a déli part egyik legmélyebben fekvő településén a katasztrófavédelmi szakemberek valamennyi part menti utcát végigjártak, jelentésük szerint a házakat jelenleg nem veszélyezteti a víz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik