Belföld

Hazahoztak két Afganisztánban megsérült katonát

Az Afganisztánban megsérült három katona közül szombaton késő este hazahoztak két sebesültet, akiket a Honvédkórházban vizsgálnak – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Szalontay Tibor, a Honvédkórház ügyeletes traumatológus főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta, hogy mindkét katona állapota kielégítő, és vasárnap várhatóan mindketten hazamehetnek családjukhoz.

A német tartományi újjáépítő csoportban szolgálatot teljesítő magyar katonák szerdán egy kísérési feladat végrehajtását követően Kunduzba tartottak egy öt járműből álló német konvoj utolsó járművében, a német hadsereg terepjárójában. A kocsi egy nagy követ akart kikerülni, de a manőver közben felborult.

A három megsérült katona közül kettőt kellett hazahozni, a harmadik egyenruhásnak csak felületi, horzsolásos sérülései keletkeztek, ő rövidesen folytathatja szolgálatát.

Nem mennek vissza

Szalontay Tibor ismertetése szerint az egyik katonát vállficammal, a másikat pedig fejbőrsérülés és kisebb agyrázkódás, valamint nyakrándulás miatt kezelik. Mint mondta, a két katona állapota “megnyugtató”, gyógyulásuk pár hétig tart majd.

A honvédelmi miniszter utasítása alapján a vezérkari főnök intézkedett a sérültek hazaszállításáról. Erre azért volt szükség, mert a missziós területen lévő katonai kórházak általában csak sürgősségi beavatkozásokra vannak felkészülve. A több hetes gyógykezelésekre, rehabilitációra rendszerint minden nemzet hazaviszi katonáit.

A két katonának a közeljövőben fejeződött volna be a szolgálata, így a gyógykezelést követően már nem utaznak vissza Afganisztánba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik