Belföld

Gyurcsány szerint Magyarországon épül a legtöbb autópálya

Európában ma Magyarországon épül a legtöbb autópálya - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton Röszkén az M5-ös autópálya 14,7 kilométeres, Szeged és a országhatár közötti szakaszának átadásakor.

Ezek a pályák vezetnek a jövőbe, egy jobb, élhetőbb világba, ezekből lesz gazdasági fellendülés, befektetés, munkahely – hangoztatta a miniszterelnök az ünnepségen. Az elkészült út nem egyszerűen Szerbiába vezet, “ez az út és társai Magyarországot a jövőbe vezetik” – tette hozzá. Az M5-ös Szegedet elkerülő szakaszát az autósok díjmenetesen használhatják – közölte. Gyurcsány Ferenc kifejtette, az autópálya-építések folytatódni fognak.

A következő kormányzati ciklusban reményei szerint elkészül a csongrádi megyeszékhelyet a román határral összekötő M43-as út, egy új négysávú Tisza-híddal együtt, valamint befejeződik a 47-es út Hódmezővásárhely és Szeged közötti szakaszának négysávúvá alakítása.

Az autópálya befejező, Szeged és a röszkei határátkelőhely közötti 14,7 kilométeres szakaszán három csomópont és tizenhárom híd épült. A munkálatok során 1.172 ezer köbméter földet mozgattak meg és 470 ezer négyzetméternyi burkolatot fektettek le. A 2004. szeptember 21-én módosított koncessziós szerződés, és az azóta lefolytatott tárgyalások eredményeként a magyar állam 2006. március 31-től 2030-ig évente, inflációval indexált 6,82 milliárd forint, illetve 81,65 millió euró, továbbá fix 0,1 millió euró rendelkezésre állási díjat köteles fizetni az AKA Rt.-nek, az M5-ös teljes Budapest-Röszke szakaszára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik