Belföld

Továbbra is sokan élnek vissza a tanulmányi vízummal

Továbbra is kedvelt módszere egyes távol-keleti országokból érkező migránsoknak a tanulmányi vízummal való visszaélés, valamint a konferenciákon és fesztiválokon való részvétel ürügyén történő legális vízumszerzés - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tavalyi tevékenységéről készített évkönyvben.

Magyarországon folyamatosan csökken a menekültstátust kérelmezők száma, ugyanakkor dinamikusan nő a vízumkérelmezők száma – olvasható az évkönyvben. Mint írják, a vízumszerzés – elsősorban a tanulmányi, turista, üzleti célú beutazó-, illetve az átutazóvízum – egyre inkább az illegális migráció kifinomultabb formáinak egyik eszköze, amelynek segítségével a Nyugat-Európába tartó illegális migráns legális bebocsátást nyer az EU-tag Magyarország területére, ahonnan igyekszik minél hamarabb továbbutazni a zöldhatáron, vagy hamis okmányokkal valamelyik nyugat-európai országba.

Az NBH elemzése szerint új jelenség, hogy megjelent az úgynevezett “vadászturizmus”. A módszer lényege, hogy azonos országból származók egy csoportja keresi fel a vadásztatással foglalkozó céget, akik a meghívólevél kiállítása mellett megszervezik a beutazni kívánók szállását és programjait. A kérelmezők a vízumokat minden esetben felveszik, azonban a beutazásra ritkán kerül sor. Feltételezhető, hogy ez a módszer a migránsok körében rendkívül elterjedt, és terrorszervezethez tartozó személyek beutaztatására is lehetőséget teremthet.

Emellett továbbra is népszerű a tanulmányi vízummal való visszaélés: a 2004/2005-ös tanévben egy dunántúli főiskola külföldiek részére meghirdetett költségtérítéses képzésében részt vevő távol-keleti diákok döntő többsége még az első szemeszter alatt megszakította tanulmányait és ismeretlen helyre, feltehetően illegális úton nyugatra távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik