Belföld

Orbán: munkaközpontú gazdaság kell

Növekedéspárti, munkaközpontú gazdaságot akar megvalósítani a Fidesz, amennyiben a választások eredményeként kormányzati pozícióba kerül - mondta Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke a Széchenyi-terv gazdaságfejlesztő társaság tanácskozásán pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.

Orbán Viktor elmondta, hogy céljuk a teljes foglalkoztatás, amely azt jelenti, hogy jusson munkához az, aki dolgozni akar. Hozzátette: a gazdaságpolitikai célok elérésének eszköze az új Széchenyi-terv, amely a járulékterhek radikális csökkentésével számol.

A Fidesz elnöke kijelentette, hogy eltökélt a járulékterhek radikális csökkentésében mégpedig azért, hogy annak pozitív hatásai a növekedésben és az új munkahelyek által fizetett járulékokban mielőbb megmutatkozzanak. Megismételte, hogy szándékaik szerint ez június elsején megtörténik. Az ellenzéki politikus úgy vélekedett: a magyar gazdaság fejlesztését, a vállalkozások megerősítését csak hitelből nem lehet megoldani. Szükség van a fejlesztési támogatásokra is, amelyekre az új Széchenyi-terv nyújt lehetőséget.

A Széchenyi-terv szerinte annak a ténynek a nyilvánvalóvá tétele, hogy a magyar állam szolidáris a magyar vállalkozókkal, mert azt akarja, hogy ne versenyhátrányból, hanem az európai uniós szabályok szem előtt tartása mellett inkább versenyelőnnyel induljanak a magyar gazdasági versenyben. A vállalkozók “magánsikerei” munkahelyeket hoznak létre, a vállalkozók és munkavállalók pedig adóik befizetésével lesznek szolidárisak a magyar állammal.

Orbán Viktor a gazdaság jelenlegi helyzetét elemezve kijelentette: az ország eladósodott, a költségvetési hiány az év végére, de inkább az év közepére eléri a GDP 10 százalékát. A nehéz helyzetből való kijutáshoz megítélése szerint a kis-, és középvállalkozók energiáinak felszabadítására, megerősítésükre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik