Belföld

“Diákhitel pluszt” vezetne be a Fidesz

A Fidesz győzelme esetén az önköltétséges tanulók „Diákhitel pluszt", azaz a képzés teljes összegét lefedő hitelt vehetnének fel - jelentette be Pokorni Zoltán pénteken Lőrinciben.

A polgári kormány megalakulása esetén az önköltséges képzésben tanulók a képzés teljes összegére hitelt vehetnek fel a diákhitel kereten felül, mely utóbbinak az összegét a jelenlegi 300 ezer forintról 450 ezer forintra kívánják emelni – mondta a Fidesz alelnöke. A diákhitel plusz igénybe vehető lenne a másoddiplomák megszerzésekor is – tette hozzá. A politikus úgy vélekedett, hogy a diákhitel kamatának emelkedése az egyik oka lehet annak, hogy drasztikusan, az elmúlt másfél évtizedben nem látott mértékben csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Korábban a 165 ezret is elérte a egyetemen, főiskolán tanulni vágyók száma, az idén már csak 130 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, vagyis a magas kamat visszatartó erővel bír – mondta. Hozzátette, hogy amikor a polgári kormány bevezette a diákhitelt, a kamat mértéke csupán 0,5 százalékponttal haladta meg a jegybanki alapkamatot, miközben a különbség jelenleg majdnem 4,5 százalékpont. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy amennyiben a Fidesz kormányra kerül, visszaáll az eredeti állapot, vagyis nem engedik, hogy a diákhitel kamata 0.5 százalékpontnál nagyobb mértékben haladja meg a jegybanki alapkamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik