Belföld

Áder-Kóka: ki is nyerte a vitát?

A Marketing Centrum felmérése szerint Kóka János jött ki jobban a vitából, igaz a kormánypártiak jobban érdeklődtek a vita iránt, mint az ellenzék hívei. A politológusok szerint azonban Áder János tűnt meggyőzőbbnek. A tévénézőket mindenesetre Kalifornia kormányzója jobban érdekelte, mint a vitázó magyar politikusok.

Az idei választási kampány első nagy vitáját az AGB adatai szerint 747 ezren nézték végig, és bár a köztévé politikai műsorának nézettsége jelentősen nőtt, a kereskedelmi tévék műsorai mégis nagyot „vertek” a szóváltásra. Az RTL Klub Terminátora lett az este legnézettebb filmje és Schwarzeneggerrel a politikusa is, ugyanis az akciófilmet 1,14 millióan nézték. A TV2 Buzeráját 756 ezren kísérték figyelemmel, a politikusi disputára pedig többen voltak kíváncsiak, mint az AC Milan és a Bayern München összecsapására.

Marketing Centrum: Kóka jött ki jobban a vitából

A Marketing Centrum felmérése szerint minden szempontból Kóka János tekinthető a választási vita győztesének. A közönség egyértelműen Kóka Jánost érezte meggyőzőbbnek, felkészültebbnek, szavahihetőbbnek, szellemesebbnek, udvariasabbnak és rokonszenvesebbnek. Áder Jánost viszont rutinosabb vitázónak látta a relatív többség. A bizonytalanok 54 százaléka is Kóka Jánost érezte jobbnak, és csak 40 százalékuknál billent Áder János felé a mérleg. Mindazonáltal a választási vita iránt érdeklődők jelentős része – 23 százalékuk – kerülte az egyértelmű állásfoglalást, és egyetlen szempont szerint sem döntött egyik vagy másik résztvevő javára

Ehhez az eredményhez azonban szerintük az is hozzájárul, hogy a közönség körében több volt a kormánypárti, mint az ellenzéki. A Fidesz támogatók körében 33 százalék tájékozódott a vitáról, az MSZP támogatók körében 42 százalék, az SZDSZ hívei körében pedig 40 százalék. Az MDF híveit viszont kevéssé érdekelte a vita, hiszen csak 21 százalékuk informálódott, és ez alig valamivel magasabb a bizonytalanok 17 százalékos érdeklődési arányánál.

A politológusok Ádert tartották jobbnak

A szópárbajt nyomon követő politológusok szerint az ellenzéki vezető bizonyult meggyőzőbbnek – írja a Magyar Hírlap pénteki száma. A lap által megkérdezett Somogyi Zoltán, a Political Capital elemzője szerint, noha Áder nyert, a vita elő- és utótörténetéből a liberális politikus profitált többet. Giró-Szász András szerint is az ellenzéki politikus jött ki jobban a vitából, bár szerinte csak Kóka politikai tapasztalatlansága miatt. Göllner András, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára ugyanakkor a liberális politikust látta meggyőzőbbnek, ugyanis ellenfele csúsztatásait többször is leleplezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik