Belföld

Kormánytúlsúly a médiában

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) legújabb felmérése szerint a kormánypártok lényegesen többet szerepelnek a napi műsorokban, mint az ellenzék.

A szervezet azt vizsgálta, hogy február elseje és március 7-e között a kormánykoalíció, az ellenzék, illetve a parlamenten kívüli pártok mekkora megjelenési teret kapnak a médiában.

Az összes megjelenést vizsgálva a legkiegyensúlyozottabb eredmény is az 52-47 százalék volt a kormánykoalíció javára. Ez a megoszlás a TV2 Tények, Tények este, illetve a Danubius Rádió Hírek című műsorában fordul elő. Összes előfordulást tekintve a kormányzó pártok számára a legnagyobb teret az M1 déli Híradója biztosítja: itt 70-29 százalék a kormány-ellenzék előfordulásának megoszlása a mérések szerint.

Élőszóbeli szereplésre is lényegesen több lehetőséget kapnak az MSZP és az SZDSZ képviselői. Ebből a szempontból legkiegyensúlyozottabbnak az RTL Klub Híradó (53-45 százalékos megoszlás a kormány javára), illetve a TV2 Tények című műsora (53-47 százalék) számít. Vannak azonban kirívó esetek is: a Sláger Rádió híreiben az élőszóban történő megszólalásra 86 százalékot, a Danubius Rádiónál 80-at, az M1 déli Híradójában 79 százalékot kap a kormány, az estiben 66-ot.

A beszédidőt figyelembe véve a kormány túlsúlya csak egy helyen bomlik meg: a TV2 Tények című műsorában az ellenzéki oldal 42 százalékkal jelenhetett meg hosszabban, az MSZP és SZDSZ együttese itt csak 29 százalékot kapott. A többi vizsgált hírműsorban azonban továbbra is az eddigi tendencia érvényesül. Különösen kiugró a kormány előnye ebből a szempontból a Sláger és a Danubius Rádióban, illetve az M1-en.

Mind élőszóban, mind az összes szereplést tekintve Gyurcsány Ferenc vezet, dupla annyi lehetőséget biztosítottak számára, mint Orbán Viktornak. A jelenlegi miniszterelnök 623 alkalommal szerepelhetett a vizsgált időszakban, Orbán Viktor 306, Kuncze Gábor 164, Dávid Ibolya pedig csupán 87-szer fejthette ki véleményét a vizsgált hírműsorokban az elmúlt hónapban.

A magazinműsoroknál – a hírműsorokhoz hasonlóan – általában kormányfölény figyelhető meg, itt azonban már kiegyensúlyozottabbak az arányok. Bár a Mokka című műsorban az ellenzék valamivel több lehetőséget kapott az összes szereplést tekintve, ám ha a megszólalásokat nézzük, már itt is a kormánypártok vannak fölényben. Az élőszóbeli szereplésnél az ellenzék a Hír TV Ütköző című műsorában jutott többszöri szereplési lehetőséghez, mint a kormány, ebben a megoszlás 39-61 százalék az ellenzék javára. A magazinműsorokban a miniszterelnök, illetve a pártelnökök összes megjelenését tekintve a sorrend csak Dávid Ibolya és Kuncze Gábor között cserélődött fel, bár a pártelnök asszony nem kapott sokkal több lehetőséget, mint Kuncze. A megjelenés hosszát tekintve a magazinműsorok azonban Orbán Viktort részesítették leginkább előnyben, de nincs akkora különbség a jelenlegi és az exminiszterelnök másodpercben mért megjelenésében, mint a hírműsorok esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik