Belföld

Gyurcsány: „több ellátandó beteg kell Európából”

A magyar egészségügy gondjait csak pénzzel megoldani nem lehet, mert súlyos szervi problémái vannak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A mai magyar egészségügy a szocializmus egy kis itt maradt darabkája, sok tisztázatlan viszonnyal, alapvető elégedetlenséget okozva orvosnak, nővérnek és gyakran a betegnek is – vázolta fel a helyzetet a miniszterelnök a váci kórházban tett látogatása során. A korszerűsítéshez mindenekelőtt „tisztességes, biztosítás alapú egészségügyet” kell kialakítani, ahol a biztosító garanciát vállal a szolgáltatásra. „Mert az nincsen rendben, hogy falu és város, távoli vidékek és főváros között különbségek legyenek, mert ez igazságtalan” – húzta alá. Gyurcsány szerint az egészségügyben helye van a magánkezdeményezésnek, a magyar orvosoknak, meg kell teremteni a szakszemélyzet érdekeltségét az egészségügyi szolgáltatások nyújtásánál. Ez a gyakorlatban több helyen is bevált már – tette hozzá.

A magyar egészségügynek ugyanakkor nemcsak a magyar piacra kell dolgoznia, hanem nyitnia kell külföld felé. „Egy sor szegmensben ugyanis rendkívül versenyképes a francia, a brit, a német, az osztrák, a szlovák egészségüggyel szemben” – mondta. Ehhez a kórházaknak és az ellátóknak megállapodást kell kötniük más országok biztosítóival. „Nem kevesebb ágyszám és orvos kell, hanem sokkal több ellátandó beteg Európából, természetesen, ha a magunkét már megoldottuk” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint mindezt célszerű összekötni a termál- és gyógyturizmussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik