Belföld

Apad a Tisza, árad a Kraszna

Tovább árad a Kraszna alsó szakasza, így a folyó gátjainál változatlanul harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a Túr mentén viszont már megszűntették az I. fokú készenlétet csütörtökön.

A Kraszna vize Kocsordnál 27 centiméterrel emelkedett az elmúlt 24 órában, csütörtök délelőtt már 618 centis volt a vízállás, ezért szükség van a legmagasabb fokozatú készültség fenntartására – mondta Bodnár Gáspár, a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy Kocsord és Nagyecsed között a Kraszna védvonala mentén több helyen vízszivárgást észleltek, de beavatkozásra eddig még nem volt szükség. Megjegyezte: a folyó ágerdőmajori határszelvényében már apad a víz, a szerdai tetőzés óta, csütörtök délelőttig, 14 centiméterrel csökkent a vízmagasság.

Apad a Tisza is, ahol Tiszabercelnél vártak I. fokú készültségi színt feletti vízmagasságot a szakemberek, de az éjszakai fagyok miatt lelassuló hóolvadás következtében megszűnt az ár utánpótlása, így 28 centiméterrel a készenléti mérték alatt maradt a folyó árhulláma.

Bodnár Gáspár elmondta: a hideg időjárás megállította a belvíz növekedését is Szabolcsban, nem változott az elöntött 19 ezer hektáros terület nagysága csütörtök délelőttig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik