Belföld

Sportcsarnokkal erősített az MSZP Szombathelyen

A miniszterelnök szerint az Új Magyarország program megteremti a lehetőséget a méltányos és igazságos egészségügy bevezetésére, autópályák építésére, valamint az oktatás fejlesztésére is. A jövő eme szép reményeinek kifejezéséül, Gyurcsány Ferenc megnyitotta a 3 milliárd forintból felépített új szombathelyi sportcsarnokot.

Az új sportcsarnok

 
Az új szombathelyi Sportcsarnok amilyen hatalmas, annyi gondot okozott az építése során. 2003 őszén rakták le az alapkövet a Sugár úton, a korábban rangos versenyeknek, többek között a Falco kosárlabdacsapat mérkőzéseinek is helyt adó csarnok mellett. Az eredeti tervek szerint tavaly nyáron kellett volna átadni az új épületet, ám csak mostanra sikerült úgy-ahogy befejezni. Ennek ellenére egy impozáns csarnokot vehetnek birtokukba a sportolók és a közönség, hiszen a küzdőtér 1900 négyzetméteres, 2100
rögzített ülőhely van, a mobil lelátókról pedig még 1400 néző követheti
nyomon az eseményeket, de további 900 széket is eltudnak helyezni,
így akár 4000 ember is befér az új csarnokba. Van sportorvosi rendelő,
doppinglabor, vendégszobák, kondícionáló és konferenciaterem is.

Igaza lett Ipkovich György szombathelyi polgármesternak, amikor még a kampánymegnyitón azt mondta: annyian voltak kíváncsiak a szocialisták rendezvényére, hogy még az új Sportcsarnok is kicsinek bizonyult, építhettek volna valamivel nagyobbat is. Ugyanis zsúfolásig megtelt az új aréna, persze amennyire ezt a technikai díszlet engedte. Gyurcsány Ferenc látogatásakor nem maradtak el az „Igen. MSZP” feliratú transzparensek sem.

Szó mi szó, a szocialistákra rá is fért egy kis erősítés, hiszen 2002-ben elég gyászosan szerepeltek Vas megyében: akkor az öt egyéni választókörzetből négyben a Fidesz jelöltjei vitték el a pálmát, egyedül Hankó-Faragó Miklós tudott az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeként mandátumot szerezni. Így nem is meglepő, hogy a sportcsarnok felavatására a kormányfő mellett eljött Hiller István pártelnök, Kiss Péter, kancelláriaminszert is – aki az MSZP vasi elnöke is egyben –, de még Gyurcsány Ferenc édesanyja is.

Hiller: ez a kormány tett a legtöbbet

Hiller István arról beszélt, hogy az első Gyurcsány-kormány teljesítette programját, és ez a kormány a rendszerváltás óta eltelt időszakban a legtöbbet tette a nemzeti politika és a nemzeti érdekérvényesítés terén. Itt utalt olyan külpolitikai lépésekre, mint az ország számára kialkudott uniós költségvetési pénzek és a napokban látványosan is megmutatkozó oroszországi nyitás.

Gyurcsány: az MSZP-program a jövő

A versenyképes, modern ipar, az idegenforgalom és a logisztika lehet Magyarország számára a jövő útja – kezdte beszédét Szombathelyen Gyurcsány Ferenc. Ezt a jövőt az Új Magyarország programban fogalmazták meg a szocialisták, amelyben három terület kap kiemelt hangsúlyt: a modern ipar megteremtése, benne elektronikai és autóipari beszállítással, a gyógyszeriparral, az infokommunkációval és a bioenergetikával, a turizmus valamint a logisztika fejlesztése.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a közúti közlekedés mellett a jövőben hozzálátnak a vasút fejlesztéséhez is, az oktatásban pedig a műszaki felsőoktatásnak kell nagyobb szerepet adni a versenyképesség érdekében. A fejlesztéseket a 2007 és 2013 közötti uniós pénzekből akarja finanszírozni a kormány – derült ki a miniszterelnök szavaiból. Szó esett még a nyugdíjasokról is, akiknek Gyurcsány Ferenc az emlékezetükbe idézte, kitől mit kaptak nyugdíjemelést az elmúlt két ciklus során, de szólt az igazságos egészségügyről is, amelyben már nem a lakóhely, vagy a társadalmi pozíció dönti el, ki milyen szolgáltatást kap egy-egy intézményben, hanem a befizetett járulékokból mindenki azonos színvonalú ellátásban részesül.


A miniszterelnöki vizitet a jelöltek bemutatása zárta. A Sportcsarnok bejáratánál pedig a hölgyek, nőnap lévén, egy-egy szál virágot – nem meglepő módon vörös szegfűt – kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik