Belföld

Orbán Gyurcsányt dicsérte ’89-ben

Az Index internetes újság oldalán megjelent videofelvételen a 17 évvel fiatalabb Orbán Viktor szerint akkor egyáltalán nem volt normális, tárgyalóképes ember a KISZ-esek között, „csak egyetlen egy, a Gyurcsány".

A Fidesz elnöke 1989-ben a Fekete Doboznak értékelte akkori ellenfeleit: „Akit komolyan kell venni, ha tárgyal az ember, mert az próbára teszi a képességeit, az a Gyurcsány nevű ember, az összes többi az komolytalan” Rajta kívül egyedül Szilvásy Györgyöt emelte ki: „A Szilvásy még az, aki…” A felvételen még hozzátette: „Sajnálom, kedves KISZ-urak, ez a véleményem”.

A Fidesz vezetői és Gyurcsány Ferenc kapcsolatáról a 80-as évek végéről a Népszabadság már korábban is írt. „A veszprémi parlamenten találkoztam Deutsch Tamással – idézte fel Gyurcsány Ferenc 1999-ben. – „Mondtam Deutschnak: ezek ki fognak benneteket készíteni: ha azt mondják, törvényen kívüliek vagytok, be is bizonyítják. Gyertek ki a Fideszből, alapítsatok egy új szervezetet, akkor ők is presztízsvesztés nélkül kikeverednek ebből a helyzetből. Deutsch azt válaszolta: „Nekünk ehhez jogunk van, ha beledöglünk, akkor is végigcsináljuk!”

„A Demisszé alakuláskor lemondtam, és munkanélküliként meghívtak Deutschcsal és másokkal Ajkára, lakossági fórumra – idézte fel Gyurcsány Ferenc ugyancsak 1999-ben. – Deutsch késett, mert nem volt pénze, és stoppal jött. Ujjongás fogadta, aztán én hoztam haza az öreg Skodámon”.

A videofelvételt az Index oldalán megnézheti itt >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik