Belföld

Harcképtelen kommandósok

Olyan fegyvereket és lövedékeket használtak a Terrorelhárító Szolgálatnál, amelyek nincsenek rendszeresítve a rendőrségnél. Erre egy januári bevetés után derült fény. Az ügy rendezéséig az elit alakulat kerüli az akciókat – írja a Magyar Hírlap.

Bevetésre képtelen állapotba kerülhet a rendőrség Terrorelhárító Szolgálata, mivel kiderült, az elfogások során használt fegyverek és lövedékek többsége nincs rendszeresítve a rendőrségen. Parancsnokuk – tartva a jogsértéstől – szerdától csak felsőbb utasításra hajlandó akcióba vezényelni embereit. A lap úgy tudja, van olyan, a tiltólistán szereplő pisztoly és géppisztoly, amelyet több mint tíz éve használtak a legveszélyesebb feladatokat ellátó rendőrök.

A hiányosságokra egy január közepi lövöldözés után derült fény. Az akció után tekintették át, hogy a csapat által használt fegyverek, lőszerek és más eszközök közül melyek vannak hivatalosan is rendszeresítve. Az alezredes nem cáfolta információt, hogy utóbb derült ki, szinte valamennyi különleges fegyver és lőszer évek óta csak vár a rendszeresítésre. Azt mondta, hogy ez tudtukon kívül, vélhetően adminisztrációs hiba miatt nem történt még meg.

A gumilövedékkel kapcsolatban hozott határozat alapján parancsnokként kénytelen visszavonni azokat a fegyvereket, amelyek nincsenek rendszerbe állítva. Ezek nélkül viszont szerinte megengedhetetlen kockázat akcióba vezényelni a csapatot. Miután ezt nem vállalhatja, az ügy rendezéséig csak írásos felsőbb utasításra adja ki azokat a fegyvereket, amelyekkel bevetésre mehetnek beosztottai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik