Belföld

Perel a segédpüspök az ügynökvád miatt

Minden olyan sajtóorgánum ellen pert indít Kiss-Rigó László, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, amelyik az Élet és Irodalomban közölt cikk nyomán hírbe hozta őt – írja az Index című internetes újság. A FigyelőNet is közölte Ungváry Krisztián írását.

A történész a közéleti hetilapban Paskai László bíboros jelentéseit dolgozta fel, és Kiss-Rigó Lászlóról azt állította, hogy az államvédelmi szervek beszervezték ügynöknek, a katolikus főpapnak évek óta módja lett volna leleplezni egykori tartótisztjét, ő azonban nem hajlandó ezt megtenni. Kis-Rigó az Indexnek elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban a cikk megjelenése előtt senki sem kereste meg, jóllehet már az Antall József-féle ügynöklista miatt is büntetőeljárás megindítását kérte a rendőrségtől.

A segédpüspök szerint ismét az egykori lista alapján hozták hírbe őt, ezért nemcsak a cikket megjelentető újság, hanem minden utánközlő sajtóorgánum ellen is pert indít, mivel már egy évvel ezelőtt kiadott közleményében leszögezte, hogy „soha, semmilyen ügynöki tevékenységet” nem folytatott, „sem külföldi útról, sem személyről vagy bármilyen eseményről semmiféle jelentést sem szóban sem írásban” nem tett, és soha nem írt alá ügynöki nyilatkozatot.

Ungváry a FigyelőNeten is megjelent cikkében arról ír, hogy a tartótisztek nyilvánosságra hozatalát épp az érintett püspökök akadályozzák meg a leginkább. Ők Ungváry vélekedése szerint ma is védik elnyomóikat. Szerinte Kiss-Rigó Lászlónak évek óta módja lett volna leleplezni beszervezőjét és tartóját, Péter-Bartha Gábor hadnagyot, aki jelenleg is a Nemzetbiztonsági Kabinetben szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik