Belföld

Árad a Kraszna, a Tisza, a Szamos és a Túr

Áradnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyószakaszok; a Krasznán hétfőn másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, s emelkedik a Tisza, a Szamos és a Túr vízszintje is, az utóbbi gátjainál szintén készenlétre lesz szükség.

A nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek alemondta, hogy a vízgyűjtő terület hazai és romániai részén 20-25, míg az ukrajnai Kárpátalján átlagosan 40 milliméter csapadék hullott, de lokálisan, például Láposmezőnél 82, Técsőnél pedig 75 millimétert mértek – mondta Bodnár Gáspár.

Az igazgató tájékoztatása szerint a Krasznán a még le sem vonult előző árhullámot utolérte a következő, s a vízállás indokolttá tette a II. fokú készültség elrendelését. A Túr romániai szakaszán már elsőfokú a készenlét, s hétfőn várhatóan a magyarországi folyórészen is szükség lesz a készültség bevezetésére. A Tisza Tiszabecsnél az elmúlt 24 órában 1,5 métert áradt, további 1-1,5 méteres vízszintnövekedést várnak a vízügyi szakemberek, de az árhullám a jelenlegi számítások alapján alatta marad a készültséget indokolónak. A Szamos vize Csengernél három métert emelkedett, de ott is készültségi szint alatti vízállást remélnek.

Bodnár Gáspár beszámolt a szabolcsi belvízhelyzetről is, kiemelve, 700 hektárral emelkedett az elöntött terület nagysága, hétfőn reggel már 18 000 hektár földönt állt a víz. Szabolcsban három vízgazdálkodási társulás is belvízvédelmi készültséget tart a területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik