Belföld

Mindenhol járhatóak az utak

Az ország nagy részén újra télies útviszonyok fogadják az autósokat; friss hó már nem hullik, de a korábbi havazás nyomán az utak még havasak, hókásásak, síkosak. Vonatok mindenhol közlekednek, de késésekre kell felkészülni.

Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye területén a fő- és mellékutak burkolata hókásás, latyakos. Hasonló a helyzet a Dunántúlon a Bakony és az Őrség útjain, Belső-Somogyban, Zalában és Paks környékén ahol havas vagy latyakos szakaszokra kell számítani. Kisebb késésekkel, de valamennyi vasútvonalon megindulhat a közlekedés – közölte a MÁV szóvivője.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Zemplénben, a Bodrogközben, a Taktaközben és a 37-es főút vonalában a feltámadt szél hordja a havat, kisebb hóátfúvások a folyamatos takarítás ellenére már kialakultak.

Hidasnémeti, Vilmány, Fóny, Megyasszó, Abaújszántó, Hejce, Hernádcéce, Cigánd és Pácin környékén egy-egy bekötő út személykocsival csak nehezen járható.

A Nyírségben Nyírbogdány, Dombrád, Demecser, Gávavencsellő és Kemecse körzetében hófúvásos szakaszok alakultak ki.

A Bükk és a Mátra hegyvidéki útjai is havasak. Az országos közúthálózaton kora reggel óta közel ötszáz munkagép dolgozik, ennek ellenére biztonságosan csak a megszokottnál lassabban lehet közlekedni – közölte az Útinform.

Késhetnek a vonatok

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon a vasárnapihoz hasonlóan az eljegesedett vezetékek miatt továbbra is csak 80 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok, így az intercity-vonatoknál 15-20 percnyi késésre kell számítani a délelőtt folyamán is – mondta Kavalecz Imre, MÁV-szóvivő. Hozzátette: a sebességkorlátozásra azért volt szükség, hogy megelőzzék a mozdonyok áramszedőinek vagy az eljegesedett felsővezetéknek a leszakadását.

Görögszállás, Tiszalök és Nyíregyháza környékén hóekék dolgoztak az éjszaka hóátfúvások megszüntetésén, a váltóállító berendezéseket is kitisztították, így ott is biztosított a vonatközlekedés – mondta a szóvivő. Hozzátette: az elővárosi vonatforgalomban is előfordulhatnak 10-15 perces késések, de nem minden vonatnál. Szolnokon váltó-állítási gondok miatt 15-20 perces késéssel közlekednek a vonatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik