Belföld

Havazás és csúszós utak

Több helyen is 20-25 percet késnek a vonatok a havazás miatt, különösen Kelet- és Észak-Magyarországon. Az egész országban lelassult a közlekedés.

Az Útinform jelentése szerint országszerte havazik vagy havas eső esik, emiatt többfelé csúszós útszakaszokra kell számítani.


A télies útviszonyok egyelőre nem nehezítik jelentősen a közlekedést, de ha feltámad a szél, a hóátfúvások már komolyabb fennakadást is okozhatnak – mondta az Útinform ügyeletese az MTI-nek vasárnap.


A főközlekedési útvonalak sónedvesek, latyakosak, a mellékutak hókásásak, havasak. Sok kisebb megcsúszás történt az utakon, de ezek a balesetek jellemzően nem jártak személyi sérüléssel és a forgalmat sem kellett miattuk korlátozni – mondta Kemenesy Judit.
Jelenleg nincs elzárt település sem – fűzte hozzá.


A vonatok 20-25 percet késnek


A Dunántúl déli vidékein, Pécs környékén, illetve északon, Hatvan környezetében a legjellemzőbbek a késések. A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon az intercity-járatok menetideje is megnőtt 20-25 perccel – mondta a szóvivő. Ennek oka, hogy a nedves hó ráfagy a hideg felső vezetékekre, és emiatt sebességkorlátozást kell elrendelni az esetleges vezetékszakadások elkerüléséért.


A szóvivő elmondta, hogy mindenhol, ahol ez szükséges, rendszeresen tisztítják a váltóberendezéseket és a pálya nehezebb szakaszait.


Budapesten Kelenföldön vannak jelenleg váltóállítási nehézségek a sűrű hóesés miatt.


A főváros útjai járhatóak


Járhatóak a főváros útjai, a vasárnap reggel megindult intenzív havazás miatt a közterület-fenntartó folyamatosan takarítja a fő- és tömegközlekedési útvonalakat – közölte az rt. szóvivője. Vas megyében azonban csúszós utakra kell számítani. Szabolcsban a buszok 10-15 percet késnek.


A BKV járművei kicsit lassabban, de menetrend szerint, zavartalanul közlekednek – mondta Szegedi Péter.
A közterület-fenntartó arra kéri az ingatlantulajdonosokat, házfelügyelőket, hogy folyamatosan takarítsák a járdákat a gyalogosbalesetek elkerüléséért.


Csúszós utak Vas megyében


Intenzív havazás kezdődött vasárnap a reggeli órákban Vas megyében – közölte az MTI-vel a közútkezelő.


Eddig 2-3 centiméternyi hóréteg keletkezett, a főutak és a mellékutak csúszóssá váltak – mondta Somogyi Miklós ügyeletes.
A közútkezelő 18 géppel dolgozik az utak takarításán, sóval és érdesítő anyaggal próbálják meg csúszásmentessé tenni a főutak burkolatát; volt, ahová az erős hóesés miatt már kétszer is vissza kellett mennie gépeiknek – tette hozzá.


A szakember közlése szerint hóátfúvások kialakulására is számítani kell. A hóesés egyelőre nem okozott fennakadásokat a közlekedésben.


Szabolcsban 10-15 percet késnek a buszok


Öt-nyolc centiméteres hó hullott vasárnap délelőttig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az alsóbbrendű utak nehezebben járhatók – közölte a térségi közútkezelő társaság ügyeletese az MTI-vel. 


A nyírségi főutak vizesek, helyenként latyakosak, az alsóbb rendű utakon viszont újra téli viszonyok alakultak ki, havasak, csúszósak az úttestek – mondta Hajós Béla.


Az ügyeletvezető tájékoztatása szerint hóátfúvásos, vagy járhatatlan utak nincsenek a térségben, a közútkezelő társaság 30 gépe ugyanis folyamatos takarítással egyelőre biztosítani tudja a közlekedést.


Szabolcsban, az alsóbbrendű utakon közlekedő távolsági autóbuszok vasárnap délelőtt kisebb, 10-15 perces késéssel érték el végállomásaikat – közölte a Szabolcs Volán Zrt. ügyeletese.


A régióban a havas, csúszós utakon kisebb balesetek is történtek vasárnap délelőttig, így a 38-as főúton Rakamaz-Nyírtelek között autóbusz és személygépkocsi ütközött, egy személy megsérült. A helyszínelés idejére, egy órára a rendőrség lezárta az érintett útszakaszt a forgalom elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik