Belföld

Országos gyűlést tartott a Nemzeti Fórum

A magyarságban, nemzeti függetlenségben gondolkodás és egy igazságosabb magyar társadalom megteremtése szellemében kell a Nemzeti Fórumot valóságos politikai erővé tenni - mondta Lezsák Sándor elnök, a Fidesszel választási szövetséget kötött tömörülés első országos gyűlésén, szombaton Budapesten.

Az MDF-ből kizárt és kivált képviselők által alapított Nemzeti Fórum Egyesület gyűlésén több százan vettek részt az ELTE TTK Gömbaulájában, ahol hatalmas poszteren és kivetítőn volt látható a tömörülés jelképe, a régi Magyarország alakjára emlékeztető kenyérszelet. A 19 éve, a lakiteleki sátorban összegyűlteknek a XIX. századi reformkor nagy magyarjai adtak példát és erőt, nem jobb- vagy baloldalban, konzervativizmusban vagy liberalizmusban gondolkodtak, hanem mindenekfölött magyarságban, nemzeti függetlenségben és egy igazságosabb magyar társadalom megteremtésében – mondta a Nemzeti Fórum elnöke.

A gyűlésen felolvasták nyilatkozatukat, amely szerint a Nemzeti Fórum politikai egyesület elutasít és elítél minden olyan cselekedetet, amely alkalmas mások megfélemlítésére és a demokrácia lejáratására. Akik a választási kampányban politikai vetélytársaikkal szemben méltatlan eszközökhöz folyamodnak, azok a politikai közbizalom rombolásában vesznek részt; ezért gyors, határozott intézkedéseket kell hozni ellenük – tartalmazza a nyilatkozat. „Csak így válhatunk méltókká az 56-os forradalom évfordulóján annak szelleméhez és erkölcsi tisztaságához” – fogalmazott Lezsák Sándor.

Feltámasztani Magyarországot

Kelemen András, az MDF egyik alapítója szerint – aki tavaly május óta a Fidesz-frakció tagjaként dolgozik a parlamentben – a régi Magyarország alakját idéző kenyérszelet a legszebb, legbeszédesebb jelkép, “ami a lelkükből fejez ki valamit”. Az egykori lakiteleki helyzetkép szerinte ma is érvényes: az önhitében és tartásában megrendült magyarságot példátlan széttagoltság sújtja, de a megújhodás erőinek összefogásával ki lehet jutni a válságból. Egy ország feltámasztása nem kis feladat, de nem lehetetlen, érett nemzeti erő és megalkuvás nélküli cselekvés kell hozzá – mondta a több száz főnyi, többségében koros hallgatóság előtt Kelemen András, aki a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Nemzeti Fórum támogatásával Fejér megyében indul az országgyűlési mandátumért.

Torzulás a rendszerváltás után

Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke azt mondta: a Nemzeti Fórum alapítói bátran, kellő időben szánták el magukat a cselekvésre, hogy a Fidesszel összefogva kiigazítsák mindazt, ami ebben a rendszerváltoztatásnak nevezett másfél évtizedben eltorzult. „A rendszerváltoztatást az egész társadalom és a nemzet javára véghez kell vinni” – fogalmazott a vastapssal fogadott erdélyi püspök, aki “az eredeti Magyar Demokrata Fórumnak” nevezte a Nemzeti Fórumot.

Nemzeti elkötelezettség

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke arról szólt, hogy a Nemzeti Fórum elsődleges feladata a Szent István-i örökség, nemzeti elkötelezettség továbbvitele, mai körülmények közötti megvalósítása. Mint mondta, a mindenkori magyar kormány a térben és időben egyetemes magyar nemzetnek tartozik felelősséggel, nem pedig Moszkvának, Brüsszelnek vagy a Világbanknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik