Belföld

Dávid Ibolya: nem őszinte Orbán bocsánatkérése

Az MDF ismeri Orbán Viktor politikai elképzeléseit, és azok tükrében nem tartja őszintének bocsánatkérését. Egyebek között ezt tartalmazza Dávid Ibolya nyílt levele, amelyet az MDF elnöke szombaton tett közzé a párt kalocsai jelöltjét ért Fidesz-fenyegetés és bocsánatkérés kapcsán.

Orbán Viktor előző nap levélben kért elnézést Dávid Ibolyától, amiért a Fidesz egyik – időközben visszaléptetett – országgyűlési képviselőjelöltje, Bagó Zoltán fenyegetéssel próbálta rávenni választókerülete MDF-es jelöltjét, Romsics Imrét a visszalépésre. Bagó Zoltán elfogadhatatlan magatartást tanúsított – állapította meg levelében Orbán Viktor, aki a történtekért Dávid Ibolya és az MDF elnézését kérte. A Fidesz elnöke azt kérte Dávid Ibolyától, hogy tájékoztassa, ha másutt is történt hasonló eset.

Az MDF elnöke válaszlevelében erre reagálva azt írta: a kalocsai eset nem egyszeri, “több tucat helyen történt hasonló, a választások tisztaságát súlyosan sértő visszaélés”. „Egyidőben és ugyanazokkal az érvekkel keresték meg az Ön emberei képviselőjelöltjeinket azzal, hogy lépjenek vissza, mert a „Fidesz egy üzleti vállalkozás”, ahol „nyereség”van és „osztalékot”, illetve „karriert” a Fidesz csak visszalépéssel tud biztosítani” – olvasható Dávid Ibolya levelében. Az MDF elnöke „különösen elítéli”, hogy kollégáit a Fidesz most érvényben lévő hármas jelszavával fenyegették meg, azaz „munkájuk”, „családjuk” és „otthonuk” biztonságának elveszítésével, ha nem lépnek vissza a jelöltségtől, vagy összegyűjtik a megfelelő számú ajánlószelvényt .

„Volt ahol – védelemből – erről készült magnófelvétel és volt, ahol nem. Az emlékek vagy ügyvédi letétben vannak és/vagy a politikustársaim emlékeiben” – írja Dávid Ibolya. Az MDF elnöke saját emlékeire is utal, amikor megjegyzi, hogy Orbán Viktor „tudomásával” a Fidesz az elmúlt hetekben több olyan sajtótájékoztatót is tartott, amelynek a címe az volt: „Miért nem szabad az MDF-re szavazni”.

„Mi, magyar demokraták normális országban szeretnénk élni és az őszinte beszédet szeretjük. Ismerjük az Ön politikai elképzeléseit és ennek tükrében nem tartjuk őszintének az Ön bocsánatkérését” – írta Orbán Viktornak címzett nyílt levelében az MDF elnöke.

Romsics Imre, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a fideszes Bagó Zoltán megfenyegette. A Fidesz az ügy miatt visszaléptette Bagó Zoltánt a képviselő-jelöltségtől és a pártból való kizárását is kezdeményezte. A Fidesz országos választmányának elnöksége és a KDNP elnöksége még aznap úgy döntött, hogy Semjén Zsoltot, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökét indítja Bács-Kiskun megye 7., Kalocsa központú választókerületében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik