Belföld

Kampányfogás a Moszkva tér rendezése

Az I. és a XII. kerületi polgármesterek szerint csak választási kampányfogás a Moszkva térrel kapcsolatos rendezési terv.

Nagy Gábor Tamás és Mitnyan György pénteken sajtótájékoztatón reagált a főpolgármester, a gazdasági miniszter és a II. kerületi polgármester csütörtöki bejelentésére, miszerint 2009-re megújul a Moszkva tér.

Mitnyan György, a XII. kerület polgármestere kiemelte, hogy a közlekedési miniszter csütörtökön azt mondta: az I. és a XII. kerület évek óta nem tesz semmit a Moszkva tér rendezéséért, miközben “a tér közigazgatásilag a II. kerülethez tartozik”, tehát a másik két kerületnek sem joga, sem lehetősége nincs bekapcsolódni a rendezésbe. Mitnyan György közölte: Kóka Jánosnak fogalma sincsen arról, hogy a fővárosi kerületek határa hol húzódik. Hangsúlyozta: a városrendezési terv elkészítése a II. kerületi önkormányzat feladata.

Mitnyan György emlékeztetett arra, Demszky Gábort 1999-ben fogadták a polgármesterek, hogy közösen valósítsák meg a Moszkva tér átépítését, de a főpolgármester nem volt partner ebben a tervezésben. Véleménye szerint a rendezési tervek kezdetleges állapotban vannak, hiszen a pénteki napilapok is egymástól eltérően számoltak be azokról.

Közölte: az I. és a XII. kerület nem szeretne kereskedelmi területeket a téren, ugyanakkor a főváros és a II. kerületi önkormányzat igen. Véleménye szerint inkább mélygarázst kellene építeni a tér alá, ám erről nem szólnak a tervek.

Nagy Gábor Tamás azt hangsúlyozta, hogy Horváth Csaba, a II. kerületi polgármester 2002-es választási ígéretében szerepel, hogy rendezni fogja a Moszkva teret, de terve továbbra is csak jövő idő. Közölte: a fővárost 16 éve vezető Demszky Gábor azt mondta szerdán, hogy szédül a választási ígéretektől, miközben a Moszkva térrel “egy újabb ígéretlicittel szállt be ő maga is”. A Moszkva tér fejlesztésével kapcsolatos 30 milliárd forintról megjegyezte: “Kicsit úgy vagyunk ezekkel a milliárdokkal, mint az ufókkal, mindenki beszél róla, de senki sem látta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik