Belföld

Az SZDSZ a megyék eltörlését kezdeményezi

Az SZDSZ az áprilisi országgyűlési választásokat követően olyan kormányban kíván részt venni, amely célul tűzi ki a kisebb parlament és önkormányzat megvalósítását, és a megyerendszer eltörlését - jelentette ki Fodor Gábor ügyvivő.

A politikus hangsúlyozta: a közigazgatás reformjával egy olcsóbb, hatékonyabb , „polgárbarát” államszervezet alakulhat ki. Emlékeztetett: tavaly nyáron kezdeményeztek négypárti egyeztetés-sorozatot a kisebb létszámú, arányosabb parlament és a választójogi rendszer átalakítása érdekében, azonban a közelmúltban ez megállapodás nélkül félbeszakadt. „Gyakorlatilag a Fidesz kompromisszumképtelenségének köszönhető az, hogy nem sikerült az alapelveken a négy pártnak megegyeznie” – mondta.

Fodor elmondta: a liberálisok ragaszkodnak ahhoz, hogy az egyeztetés a választások után folytatódjon, és szerinte az önkormányzati rendszer átalakításáról is egyetértést kell kialakítani a parlamenti pártoknak. Az SZDSZ elképzelése szerint a fővárosi kerületi képviselők létszáma a jelenlegi 640 főről 415-re csökkenne; a legtöbb képviselőt felvonultató XI. kerületben 37 helyett 24, a legkevesebb képviselővel működő XXIII. kerületben pedig 17 helyett 14 lenne a létszám.

Gulyás József ügyvivő elmondta: a SZDSZ azt szeretné, ha már idén ősszel kisebb létszámú önkormányzati testületet lehetne választani. Véleménye szerint az önkormányzati érdekszövetségek felsorakoztathatók a javaslat mögé. Kitért arra is, hogy a megyerendszert meg kell szüntetni, mert például az Európai Unió sem ilyen közigazgatási egységben, hanem régiókban gondolkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik