Belföld

Nem szavazhat 600 missziós katona

A magyar honvédség külföldi misszióiban szolgálók többsége élhet szavazati jogával, de Afganisztánban és Koszovóban, ahol nincs magyar nagykövetség, illetve konzulátus, nem tudnak voksolni a katonák. Ez összesen mintegy 600 egyenruhást érinthet.

A választási törvény szerint külföldön a magyar állampolgárok csak ott adhatják le voksukat, ahol van erre kijelölt nagykövetség, illetve konzulátus. Mivel sem Afganisztánban, sem Koszovóban nincs képviselet, az ott szolgáló magyar katonák csak úgy tudnának szavazni, ha erre az időszakra kérnék magyarországi szabadságukat – mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. A parancsnokok arra törekszenek, hogy akik szeretnének élni választójogukkal, azoknak erre az időszakra adják ki szabadságukat, de minden katona nem mehet szabadságra egyszerre.

Bocskai István hangsúlyozta: amikor önként külföldi szolgálatot vállaltak a katonák, akkor tudniuk kellett, hogy szolgálatuk erre az időszakra esik, és ebben a két országban nem tudnak majd élni ezzel az állampolgári jogukkal.

Minden más helyen, például Cipruson, a Sínai-félszigeten, vagy Boszniában megoldható a katonák szavazása. Ők a külképviseleteken szavazhatnak majd, de március 17-ig kérniük kell a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik