Belföld

MSZP: 400 milliárd szabolcsi projektekre

Az MSZP új Magyarország programja kilenc területen érinti Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, és a felzárkózáshoz teremti meg az esélyt a halmozottan hátrányos helyzetű térségnek - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

A tárcavezető csütörtökön Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatót, amelyen mint a párt megyei elnöke ismertette az elfogadott terveket. A fejlesztések becsült értéke csak a nemzeti forrást illetően meghaladja a 400 milliárd forintot, ami kiegészül a helyi beruházási összegekkel és a pályázható európai uniós támogatásokkal, s a foglalkoztatás javítását tízezres nagyságrendben érinti a Nyírségben.

A politikus a tervek közül kiemelte: 2013-ig Nyíregyházától az ukrán országhatárig teljesen kiépül az M3-as autópálya, Vásárosnaménynál egy új Tisza-híddal együtt. Az uniós finanszírozással megvalósuló sztrádának záhonyi leágazása is lesz, a határvárosnál szlovákiai kapcsolódással.

Elkészül és Vaja-Rohodnál az M3-as autópályához csatlakozik az M49-es gyorsforgalmi út, amely Magyarország és Románia közös beruházásában valósul meg, s Észak-Erdélyt kapcsolja be az európai úthálózatba.

A környezetvédelem területén kiépül a teljes hulladék-elhelyezési rendszer, amely a 229 szabolcsi település mellett 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyeit is érint, Nyíregyháza külterületén és négy környező községben a szennyvízcsatornázást és a tisztítást oldják meg, s folytatódik az ivóvízminőség-javító beruházási program, a 30 éves vezetékek cseréjével.

Veres János közlése szerint – pályázat alapján – legalább 35 nyírségi iskola fejlesztése valósulhat majd meg 2013-ig, Csenger, Fehérgyarmat és Vásárosnamény térségében pedig 87 településen épülhet ki a szociális és közösségi szolgáltató intézményhálózat.

A politikus elmondta, hogy épül három árapasztó víztározó a Tisza, a Szamos és a Kraszna mentén, fejlesztik a gátrendszert, valamint idegenforgalmi céllal hajókikötők létesülnek a Tisza mentén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik