Belföld

Kopogtató verseny: kispártok veszélyben

Az MSZP és a Fidesz minden körzetben könnyen állít egyéni jelöltet, de rajtuk kívül erre most talán csak az SZDSZ-nek van esélye. Lehet, hogy az MDF nem tud minden választókörzetben jelöltet állítani.

A Népszabadság azt írja, hogy az ajánlószelvények gyűjtésének jelenlegi állása szerint az MSZP és a Fidesz minden helyen simán teljesíti az induláshoz szükséges szintet – 750 névre szóló ajánlás -, sőt annak többszörösét is. Az SZDSZ-nek viszont tíz-húsz helyen akár nehézségei is lehetnek.

Az Országos Választási Bizottsághoz beérkező információk alapján a cédulák gyűjtése nem megy olyan könnyen, mint négy éve – mondja Hubai László választáskutató. A legnagyobb dinamikát eddig az MSZP mutatta, a jelöltek nyolcvan százaléka le is adta a cédulákat. A budapesti listájuk rendkívül hamar, már múlt pénteken készen volt, mára hét megyében is teljesítettek. Más párt ezzel még nem dicsekedhet. Ma még az SZDSZ áll a második helyen, képviselőjelöltjeik hatvan százaléka leadta a kopogtatócédulákat. A Fidesz-KDNP nagy valószínűséggel szándékosan lassabban kezdett. A nagy pártok igyekeznek túlgyűjteni – az MSZP-s Karsai Józsefnek a minimálisan szükséges 750 helyett a hírek szerint már tízezer cédulája van -, hogy a többieknek kevesebb maradjon, ezáltal a riválisok száma is csökkenjen, ők pedig demonstrálják az erejüket.

Az MDF egyelőre gondokkal küzd. Még a jelöltek harminc százaléka sem szerezte meg a kellő számú ajánlószelvényt. Előfordulhat, hogy csak 100-130 jelöltjük lesz, s akkor már csak emiatt is gond lehet az ötszázalékos küszöb átlépésével.

A parlamenten kívüli pártok viszont ennek a fázisnak az adatai szerint nagy valószínűséggel kint is maradnak. Egyéniben sincs reális esélyük. A Centrum Párt mintha későn kezdett volna. A MIÉP a Jobbikkal kiegészülve sem erősödött az eddigi adatok alapján. A Kommunista Munkáspárt helyzete is reménytelennek látszik. A radikális jobboldali szövetség eddig a lehetséges 176-ból 16, a Munkáspárt 8, a Centrum négy egyéni jelölt céduláit adta le. Ez az országos lista állítása szempontjából is veszélyesen alacsony szám. (Országos listaállításhoz 7 megyében kell területi listát állítani, ezt jó elosztással akár 14 kandidálóval is meg lehet valósítani.) Talán a MIÉP/Jobbik párosnak van esélye listaállításra – jelzi Hubai, a Politikatörténeti Intézet munkatársa.

Ugyanakkor tanulságos, hogy a Roma Összefogás Párt 7 jelöltet már delegál a versenybe, meglehet, etnikai alapon új erő szerveződhet Magyarországon. Igaz, szervezettségük és beágyazottságuk korántsem erős, de a tendencia figyelemre méltó. Idén is próbálkoztak különböző “zöld”-szervezetek, de kilátástalan küzdelmet folytatnak az éles versenyben.

Jó néhány “sztár” kivár: még nem adta le ajánlószelvényeit. Így Szekeres Imre, Lamperth Mónika, Veres János, Áder János, Varga Mihály és Navracsics Tibor nyilván a maximum begyűjtésére törekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik