Belföld

Előzetesben a szerb buszsofőr

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a Ferihegyi úti, két halálos áldozatot követelő buszbaleset miatt meggyanúsított szerb sofőrt: a gyanúsított beismerte tettét, és nem fellebbezett a döntés ellen, így az jogerős – mondta Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A gyanúsításban szereplő halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége a törvény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Az eljárás során a 49 éves szerb sofőr bűnösségére is kiterjedő, beismerő vallomást tett, és nem fellebbezett a Pesti Központi Kerületi Bíróság által elrendelt kényszerintézkedés ellen, így az nyomban jogerőre emelkedhetett. Az előzetes letartóztatás határideje március 28-án jár le – mondta az ügyészségi szóvivő. Hozzátette: Szerbia-Montenegró konzulja a büntetőeljárás egyes szakaszait figyelemmel kísérte, és a magyar hatóságok tevékenységével elégedett volt, azzal szemben kifogást nem támasztott.

A többségében szerb utasokat szállító emeletes busz február 25-én este, a főváros XVIII. kerületében a repülőtérről a városcentrum felé haladt, amikor a gyorsforgalmi úton egy magasságkorlátozó kapunak ütközött. A szerb-montenegrói busz felső szintje szétroncsolódott, két szerb utas életét vesztette, egy horvát sérült állapota jelenleg is válságos, életveszélyes.

Egy személy maradandóan, négyen súlyosan, 27-en pedig könnyebben sérültek meg. Az eset részleteiről szólva Borbély Zoltán megjegyezte: a buszvezető a baleset előtt nem sokkal három magasságkorlátozó közlekedési táblát is figyelmen kívül hagyott. A baleset kapcsán korábban szakértők elmondták, hogy a városközpont felé vezető oldalon, az aluljáró előtt nem állt magasságkorlátozó kapu, mert azt korábban kétszer is lerombolták a magas járművek. A baleset az aluljáró utáni, a szembejövő forgalomnak kiépített, de a másik oldal felett is átívelő vasból készült kapunál történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik