Belföld

Továbbra is 189 ezer hektár áll víz alatt

A belvízzel elöntött terület nagysága jelentősen nem változott a hétvégén, jelenleg 189 ezer hektár áll összesen víz alatt. Az árvízkészültséget több helyen megszüntették.

Az elmúlt 24 órában 147 szivattyútelep és 3 szállítható szivattyú üzemelt 272, összesen 20 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Gravitációsan 3,3 millió köbméter belvízet vezettek le. Az igazgatóságok 89 tározóban illetve holtágban 127 millió köbméter belvizet tárolnak, ezekben a tározókban a szabad kapacitás még 80 millió köbméter.

A hétvégén a már belvízzel érintett területeken 5-15 milliméter csapadék hullott hó, havas eső, eső formájában. Jelenleg 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 29 szakaszon I. fokú, 32 szakaszon II. fokú és 7 szakaszon III. fokú. Ezenkívül 17 szakaszon folyik még preventív védekezés, így összesen 85 szakaszon van belvízvédelmi készültség a vízlevezetési akadályok eltávolítása és a megnövekedett belvízmennyiség gyorsabb levezetése érdekében.

Az apadás következtében meg lehetett szüntetni az árvízvédelmi készültséget a Zagyva, a Berettyó felső szakaszán, a Fekete- és a Fehér-Körösön. Jelenleg I. fokú készültség van a Szamoson, a Zagyván, a Berettyón, a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön. II. fokú a készültség a Hortobágy-Berettyón, és a Krasznán. Jelenleg összesen 651 km-en van készültség, ebből 504 km hosszon van I. fokú és 147 km-en II. fokú árvízvédelmi készültség. A védekezésben 603 fő és 88 személygépkocsi vett részt.

A Kárpát-medencétől keletre lévő, tovább távolodó ciklon hatására eleinte még délen és keleten havazás várható, majd ott is megszűnik a csapadék. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban 5 mm alatt marad. Holnap napközben egy újabb déli ciklon a keleti, délkeleti területeken ismét havazást okoz, ennek mennyisége a keleti, délkeleti területeken 5 mm körül valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik