Belföld

Még érdektelen a kormányfőjelölti vita

Egyelőre nincs komoly érdeklődés a miniszterelnök-jelöltek vitája iránt, csak minden negyedik szavazó mondta azt, hogy biztosan megnézné – derült ki a Népszabadság megbízásából szombaton, 600 fő telefonos megkérdezésével készült Medián-felmérésből.

A két párt hosszas kommunikációs harca végeredményeképp kitűzött időpontban, április 5-én rendezett Gyurcsány-Orbán vitáról a szavazók 26 százalék mondta, hogy biztosan megnézné a tévében. Legkisebb arányban épp azok, akiknek az elsősorban szólna: a pártpreferenciával nem rendelkező szavazóknak csak bő tizede tartja biztosnak és szűk egyharmada legalább valószínűnek, hogy meg fogja nézni a szópárbajt.

Múlt hét szombatján a szavazók kevesebb mint a fele hallott a Fidesz kezdeményezéséről, és fele-fele arányban tudták úgy, hogy az ellenzéki párt szerint az első, illetve a második forduló előtt kellene megrendezni a szópárbajt. Bár az emberek fele azt mondta, hogy részben vagy egészben látta a négy évvel ezelőtti Medgyessy–Orbán vitát, arra csak kevesen emlékeznek, hogy azt akkor az első vagy a második forduló előtt rendezték-e meg. Ezzel együtt is az emberek fele szerint a vitát még az első forduló előtt kellene megrendezni, és csak 14 százalék tette volna azt a két forduló közötti időpontra.

Ennél kevésbé egyértelmű a közvélemény ítélete arról, hogy a kampánycsend előtt közvetlenül vagy valamivel korábban kellene a vitát megrendezni, bár egy kicsit többen hajlanak az előbbi véleményre, mint az utóbbira. Azt viszont nem mondhatnánk, hogy óriási érdeklődés övezné a két pártvezér összecsapását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik