Belföld

Veszélyben a kormányfő felesége?

Elrendelték a miniszterelnök feleségének és gyermekeinek biztonsági védelmét – értesült rendőrségi forrásból a Népszabadság.

A lap információi szerint azért kapnak testőrt a Gyurcsány-család tagjai, mert az elmúlt napokban Dobrev Klára és a gyerekek fenyegetettségére utaló, komolynak minősíthető információt kapott a rendőrség. A miniszterelnök családjának védelmét az állami vezetők biztonságáért felelő Köztársasági Őrezred tagjai látják el.

A mindenkori miniszterelnököt és lakhelyét a hatályos jogszabályoknak megfelelően védi a Köztársasági Őrezred. Eddig azonban nem járt külön testőr Gyurcsány Ferenc feleségének és gyermekeinek. A napokban azonban olyan telefonhívást regisztrált az egyik vidéki rendőrkapitányság, amelynek alapján a Köztársasági Őrezred parancsnoka azonnali hatállyal kiterjesztette a biztonsági védelmet a Gyurcsány-család tagjaira. 

A lap úgy tudja, hogy a rögzített hívás során egy ismeretlen pontos információkat sorolt arról, hogy Dobrev Klára hogyan közlekedik a gyerekekkel, melyek a rendszeres napi programjai, milyen autóval és milyen időpontokban viszi a gyerekeket iskolába. Az ismeretlen telefonálónak állítólag tudomása van egy olyan tárgyalásról, amelyen egy Magyarországgal határos ország állampolgárai cserélték ki egymás között a miniszterelnök feleségére vonatkozó, információnk szerint a valóságnak megfelelő adatokat.

Több forrásból ellenőrzött információ alapján egyértelművé vált a Köztársasági Őrezred számára, hogy megnőtt a kormányfő feleségének és a kormányfő családjának fenyegetettsége, ezért csütörtök reggeltől a veszélyeztetettségnek megfelelő védelmi intézkedéseket meghozták – mondta Batiz András kormányszóvivő. Közölte, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Dobrev Klárát a köztársasági őrezred egy sofőrje és egy biztonsági ember megerősített autóval szállítja. Utalt arra, ahogy az ilyenkor megszokott, a “komplex intézkedéssor” nem minden eleme publikus. Kísérik a kormányfő feleségét például nyilvános fellépésein, és ellenőrzik azokat az útvonalakat is, amerre jár. A védelem kiterjed továbbá a gyerekekre is, így iskolába szállításukat is biztosítják – tette hozzá.

Batiz András ugyanakkor nem tudta megerősíteni a Népszabadságnak azt az információját, hogy a védelmet egy vidéki telefonhívást követően rendelték el, és azt sem, hogy külföldi szálai is lennének az ügynek. Az információval kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy abban “a közvetlen fizikai támadás lehetősége is felmerült”.

Dobrev Klára a az MTV Nap-kelte című műsorában elmondta: az elrendelt védelem „fokozottabb kíséretet jelent”. Reméli – tette hozzá –, hogy a nyomozás eredményeként hamarosan többet is lehet tudni, s csak „múló, rosszízű epizódról” lesz szó, amely után „visszatérhetnek a normális életbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik