Belföld

Romlik a helyzet keleten – 152 ezer hektár víz alatt

Tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága az országban, így már 152 hektár került víz alá – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

„Romlott, de nem kritikus a helyzet”, a következő napok időjárásától függ, várható-e javulás – mondta Dobson Tibor, aki utalt arra, hogy kedden még csak 140 hektárt borított a belvíz. Jelenleg 81 településen rendeltek el valamilyen szintű védekezést Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében. Debrecenben a legnehezebb a helyzet, itt harmadfokú védekezés van érvényben. További 27 településen másodfokú védekezést tartottak indokoltnak – tette hozzá. Dobson Tibor elmondta, eddig 20 épületet kellett elhagynia összesen 87 ott lakónak, akiket átmenetileg szállókra költöztettek. A szóvivő kitért arra is, hogy a hóolvadás és az esők ellenére továbbra sincs a lakosságot fenyegető árvízveszély, további kitelepítésekről nem kapott tájékoztatást, de elképzelhető, hogy újabb vályogházak válhatnak veszélyessé.


A Tisza Szolnokig terjedő vízgyűjtőjén jelenleg 4,4, a Szegedig terjedő vízgyűjtőn 6,4 köbkilométer a hóban tárolt vízkészlet – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízrajzi csoportvezetője. Kovács Sándor hozzátette: a teljes vízgyűjtőn az eddigi maximális értéket 1999 februárjának végén mérték, ami 11 köbkilométert tett ki. A szakember elmondta, hogy a hó az elmúlt napok enyhe időjárásnak hatására az Alföldön és a hegyekben a 600-800 méter magasságig szinte teljesen elolvadt – Kovács Sándor ismertetése szerint a hegyekben kialakult hókészletet a decemberben lehullott kiemelkedően sok eső és hó alapozta meg, majd ezt a mennyiséget növelte az átlagos januári csapadék.


A csapadék hatására az igazgatóság területén a talajvízszint 50-160 centiméterrel a sokévi átlag felett helyezkedik el, a karcagi és különösen a mezőtúri szakaszmérnökség területén megközelíti az eddig észlelt maximális értéket – mutatott rá a szakember. Tájékoztatása szerint a következő napokban délnyugat felől több hullámban érkeznek a térségbe nedves légtömegek, ezért a vízgyűjtőkön is többször kell csapadékra számítani. Az elkövetkezendő három nap enyhe, csapadékos időjárása miatt a legnagyobb figyelmet a belvízhelyzetre, a Hortobágy-Berettyóra, a Körösökre, valamint a hóolvadás miatt a Zagyva-Tarnára kell fordítani – jegyezte meg Kovács Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik