Belföld

Nincs gyanúsított szerverügyben

Még nincs gyanúsított az úgynevezett szerverügyben, a rendőrség tanúkat hallgat ki és a szakértői véleményt várja - közölte Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Az ügyben az MSZP-vel szerződéses viszonyban álló, budapesti székhelyű Relatív Kft. reklámügynökség ügyvezetője február 13-án a II. kerületi kapitányságon tett feljelentést. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást. A nyomozás határideje 30 nap, ami meghosszabbítható.

A BRFK szóvivője az MTI-vel hétfőn közölte, hogy az ügyben várják a szakértő véleményét, azt azonban nem tudta megmondani, ez mikorra érkezhet meg. Schőn Péter nem kívánt nyilatkozni arról, kiket hallgatnak meg tanúként. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy az ügyben mostanáig nem történt számítógép- vagy szerverlefoglalás, ám “ha a szakértő úgy gondolja, hogy szükséges, akkor elképzelhető”. Arra a kérdésre, figyelembe vették-e a nyomozás során azt, hogy február 1-jére virradóra betörtek az MSZP XXII. kerületi szervezetének székházába, és elvittek onnan egy számítógépet, a szóvivő közölte: vizsgálták az esetleges összefüggést más ügyekkel, de “még nem került sor egyesítésre”.

Hiller István, az MSZP elnöke egy héttel ezelőtt, február 13-án sajtótájékoztatón tette szóvá, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről behatoltak a párt választási anyagaiba, és elvittek onnan terveket, az egyéni képviselőjelöltek kampányához készülő kreatív anyagok változatait.

A Fidesz-frakció internetes szerkesztősége aznapi közleménye szerint nyilvános internetes fórumokon keresztül volt elérhető az az információ, hogy egy adott honlapon megtalálhatók az MSZP nyilvánosságnak szánt kampányanyagai. Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szerverre való belépéshez szükséges “kulcs” soha nem volt nyilvános.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke múlt csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorban beazonosíthatónak nevezte, hogy a párt frakciójának szerveréről történt behatolás az MSZP kampányanyagaiba. Mint mondta, az említett Fidesz-szerverhez mintegy kétszáz “lelkes aktivista” fér hozzá, valamint országgyűlési képviselők, de az utóbbiak elsősorban a parlament szerverét használják laptopjukon keresztül. A politikus buta dolognak, illetve túlkapásnak nevezte az esetet. Rogán Antal szerint e-mailen juthatott el a kód az említett aktivistákhoz.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Nap-kelte múlt pénteki adásában azt mondta: vállalnia kell a felelősséget annak a Fidesz-munkatársnak, aki kampányanyagokat töltött le az MSZP szerveréről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik