Belföld

Eddig három roma pártot jegyzett be az OVB

Eddig három roma párt jegyeztette be magát jelölő szervezetként az Országos Választási Bizottságnál (OVB), közülük várhatóan kettő tud majd indulni az országgyűlési választáson; több cigány civil szervezet a két nagyobbik parlamenti párt valamelyikét támogatja majd.

Az OVB január 20 óta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán által vezetett MCF Roma Összefogás elnevezésű pártot, a Fávor József nevével fémjelzett Magyarországi Romák Demokratikus Pártját, valamint a Balogh Csaba által létrehozott Liberális Roma Unió Pártot vette nyilvántartásba, míg a Szajkó Béla vezette Magyarországi Roma Összefogás Párt kérelmét elutasította. A Kolompár Orbán vezetése alatt a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) 2002-ben választási együttműködést kötött az akkor még ellenzékben lévő Magyar Szocialista Párttal (MSZP). Az MCF 2005 októberi kongresszusán döntött arról, hogy nem újítja meg a megállapodást a szocialistákkal, és önállóan – MCF Roma Összefogás néven – indul az országgyűlési választáson.

A mintegy 23 ezer tagot tömörítő MCF Roma Összefogás mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet kíván indítani és minden megyében területi listát szeretne állítani. Több mint háromezer önkéntes dolgozik a roma összefogás választási sikerén. Eddig 17 egyéni választókörzetben gyűjtötték össze az induláshoz szükséges számú ajánlószelvényt – tájékoztatott a párt. Kolompár Orbán szerint a 350 ezer roma szavazattal 5-6 százalékot is elérhetnek a választáson.

A nemrégiben megalakult Cigány Demokraták Szövetsége (CDSZ) januárban választási együttműködési megállapodást kötött az MCF Roma Összefogással. A megállapodás szerint a CDSZ negyven képviselőjelöltje a párt színeiben indul az országgyűlési választáson. Fávor József, a Magyarországi Romák Demokratikus Pártjának elnöke elmondta: jelenleg is gyűjtik az ajánló szelvényeket és tárgyalásokat folytatnak más pártokkal. „Megpróbálunk mindent annak érdekében, hogy önállóan indulhassunk” – fűzte hozzá. A Liberális Roma Unió Párt nem tud egyéni képviselő-jelöltet állítani, kopogtatócédulát még nem gyűjtött – közölte Balogh Csaba, aki úgy fogalmazott: „az volt a célunk, hogy bemutatkozzunk a porondon”.


Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő elmondta: napokon belül aláírhatják a Fidesz és a Lungo Drom választási együttműködéséről szóló megállapodást, további részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni. A Roma Polgárjogi Mozgalom a jövő heti országos gyűlésen dönt arról, melyik párttal kíván együttműködni a választáson – közölte a szervezet elnöke, Horváth Aladár. A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) továbbra is a szocialistákat támogatja – mondta Dógi János, a szervezet vezetője, aki egyben az MSZP Cigánytagozatának elnöke is. A kormányzat cigánypolitikáját az elmúlt időszakban élesen bíráló Roma Polgári Tömörülés (RPT) később dönt a választási együttműködés kérdéséről – közölte Makai István elnök, aki azonban azt valószínűsítette, hogy a Fidesz támogatása mellett döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik